Egyszerű cselekedetekkel hatalmas tettek Földünkért

Címkék: Világnapok

 

Egyszerű cselekedetekkel hatalmas tettek Földünkért

Változtass ma és teremts új holnapot!

Ismered a Caring for the Earth kampány szlogenjét (gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan)?

Az egész lényege, hogy apró dolgokkal rendkívül sokat tehetünk Földünkért, melyekkel globálisan nagymértékben támogatni tudjuk jövőnket. Nem kell nagy tettekre gondolni, csupán néhány apró cselekedetre, amit szokássá alakítunk.

A Caring for the Earth világméretű kampánya 1991-ben indult útjára és olyan parányi szokások megváltoztatását kérik az egyénektől, melyekkel összességében óriási változásokat tudunk elérni. A mozgalom célja, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Ezáltal megadjuk a Földnek azt, hogy nem használunk fel többet belőle, mint amennyit ő maga meg tud termelni.

Az Élj a természettel! a Natur Tanya® csapatának legfontosabb küldetése, így kiemelkedően fontosnak tartjuk a természet, a környezetünk, Földünk megóvását.

 blog-foldunkert-vilagnap-16-9-arany-2-1200x675.jpg

Így csökkentjük az ökolábnyomunkat!

A kampányról sok érdekességet lehet olvasni, de mi most megmutatjuk, hogy mi Natur Tanyások hogyan is próbálunk parányi, de annál lényegesebb cselekedetekkel hozzájárulni – már évek óta – az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

  1. Fogmosás közben nem folyatjuk a vizet.
    Ez igazán kis dolog, de az ivóvíz mennyisége igencsak csekély és értékes, így arra a pár perce, míg a fogmosást végezzük elzárjuk a folyó csapot, hiszen ezzel rengeteget spórolunk!
  2. Csepegő csapok elzárása.
    Mindig ügyelünk arra, hogy otthonainkban rendesen elzárjuk a csapokat, mert ezzel számottevően tudjuk csökkenteni az ivóvíz pazarlást. Ezt a mozzanatunkat már annyira természetesen végezzük, hogy plázákban, éttermekben stb helyeken is elzárjuk az éppen csepegő, folyó csapokat, hogy bolygónknak segíthessünk.
  3. Fürdés helyett zuhanyzás.
    Igen, még mindig az ivóvíz pazarlás visszaszorítása vezérli cselekedeteinket, így mi a héten a legtöbb alkalommal inkább a zuhanyzást választjuk a kádban fürdőzés helyett. A zuhanyzásról amúgy is köztudott, hogy frissítőbb, kevésbé irritálja a bőrt és mindemellett még időt is spórolunk vele.
  4. Szelektív hulladékgyűjtés. Nem csak otthon, hanem munkahelyünkön is a szelektív gyűjtést preferáljuk. A különgyűjtéssel értékes nyersanyagokat jutattunk vissza a körforgásba A háztartásokban illetve munkahelyeken a különféle termékek és csomagolásaik jó része alkalmas hasznosításra, így különgyűjtésükkel lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását.
  5. Autó helyett tömegközlekedés.
    Már korábban említettük, hogy amikor tudunk, bringával, tömegközlekedéssel járunk be a munkahelyünkre. Ezt mindig szem előtt tartjuk, így ezzel csökkentjük a káros anyag kibocsájtást. Ha pedig mégis az autót kell választanunk, akkor igyekszünk többen együtt utazni, így segítve elő, hogy kevesebb közlekedési jármű legyen az utakon.
  6. Energiatakarékos izzók.
    Ezt már évekkel ezelőtt bevezettük: ahol csak tudtuk a hagyományos izzókat energiatakarékos világító körtére cseréltük, így óvva környezetünket. Ez elsőre egy nagyobb lépésnek tűnik, de ezzel nem csak energiát, de pénzt is spórolunk.
  7. És mi az, amit most szeretnénk bevezetni?
    A túlfogyasztás ellen már régebben több szokást építettünk fel, és mindig csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van. Most viszont továbblépünk és heti egy napon bevezetjük a húsmentességet. Biztos hallottál már a húsmentes hétfőről! A programhoz már jó páran csatlakoztak, de minél többen vagyunk annál nagyobb eredményeket érhetünk el. Hogy pontosan mit is jelent ez?

blog-foldunkert-vilagnap-16-9-arany-3-1200x675.jpgTe is tehetsz a Földért!

A húsfogyasztás csökkentésével nem csak az állatok jólétéért teszünk. A legtöbb mezőgazdasági területen az állatok takarmányát termelik. Ha ezt csökkenteni lehetne, úgy sokkal többen – akik most nem jutnak elegendő ételhez – jutnának növényi táplálékhoz. Az állattenyésztés ökolábnyoma jóval nagyobb, mint a növénytermesztésé, így ha a növényfogyasztást tudjuk növelni, akkor csak és kizárólag jót teszünk. A hús fontos táplálék, de a túlfogyasztás ebben az esetben sem pozitív. A szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű növényi táplálékra is.

Mi Natur Tanyások a következő feladatunknak tekintjük, hogy csatlakozzunk a heti 1 húsmentes nap tartásához, mellyel nagymértékben hozzájárulunk bolygónk- és saját egészségünkhöz. Ez egy új szokás, melyet szeretnénk bevezetni, az életünk részévé tenni.

Tudjuk, hogy egy-egy új szokás kialakítása nem is olyan egyszerű. Sok odafigyelést igényel, így mi abban látjuk a megoldást, hogy egymást bíztatjuk, recepteket, megvalósítási praktikákat osztunk meg egymás között. A cselekedetek nem egyből alakulnak szokássá, így mindig vannak akadályok, melyek kitartással leküzdhetők – és ez a mi filozófiánk. Csatlakoztunk és megcsináljuk! Heti 1 húsmentes nap, nem lehetetlen!

Önmagunkért, a bolygónkért, az unokáinkért!

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.