A vese- és a húgyutak védelme

Elmondhatjuk, hogy élete során legalább egyszer minden nőnél jelentkeznek a felfázás kellemetlen tünetei, míg férfiaknál ez jóval ritkább.

Sajnos a felfázás évszaktól függetlenül is megjelenhet, például nyáron amikor is ez a strandbetegségek közé sorolódik, majd a hideg idő beköszöntével egyre gyakoribbá válik.

Élete során legalább egyszer minden nőnél jelentkeznek a felfázás kellemetlen tünetei

A húgyúti fertőzés tünetei és okai

Egy egészséges ember jó immunrendszerrel képes kivédeni a húgyhólyag vagy vese fertőzéseit. Mindazonáltal, ha jelen van stressz, betegség, fizikai sérülés vagy tápanyaghiány, az immunvédelem meggyengül, az lehetővé teszi, hogy baktériumok vegyék át az uralmat. A terhesség, a menopauza, és a szexuális együttlét szintén növeli a húgyúti fertőzések kockázatát.

A húgyúti fertőzéseket szinte mindig E.Coli baktérium okozza, habár néhány vírus, gomba és parazita ugyancsak megfertőzheti a húgyúti traktust. A fertőzések többségét az okozza, hogy a baktériumok bejutnak a belekből a hüvelybe. Az E. Coli ártalmatlan, amíg normális lakhelyén, a vékonybélben van, de problémává válik, ha kiterjed onnan a húgyutakra. A húgyúti rendszer alsó szakaszáról bejutott bakteriális fertőzések nagyon gyakoriak, főleg nők körében, akiket húgyúti anatómiájuk sokkal fogékonyabbá tesz, mint a férfiakat.

blog-vese-hugyutak-tozegafonya-felfazas

A húgyúti fertőzés kockázati tényezők

  • Kor és nem.
    A nők 30x fogékonyabbak a hólyagfertőzésre, mint a férfiak. De menopauza után a visszatérő fertőzések kockázata jelentősen megnő. Ez az ösztrogénszint csökkenése miatt lehet, ami miatt lecsökkenhet a vagina jótékony baktériumainak mennyisége, amelyek segítenék a káros baktériumok sakkban tartását. A kor előre haladtával ráadásul a húgyhólyag egyre kevéssé rugalmas, és megeshet, hogy nem tud kiürülni teljesen.

  • Szexuális aktivitás.
    A gyakori vagy a traumatikus szexuális kapcsolat is növelheti a húgyúti fertőzések kockázatát.

  • Terhesség.
    A terhes nők akár 10%-ánál is előfordulhat baktérium a vizeletben, ami növeli a húgyúti fertőzések kockázatát.

  • Antibiotikumok.
    Sok antibiotikum elpusztítja tulajdonképpen a jó baktériumokat is, ez pedig E. Coli túlszaporodást okoz a vaginában és növeli a húgyúti fertőzés kockázatát.

  • Kávé- és a koffein más formái iránti függőség,
    valamint az alkoholfüggőség és a dehidratáció súlyosbítják a húgyúti panaszokat.

blog-vese-hugyutak-tozegafonya-felfazas

A húgyúti fertőzés tipikus tünetei:

  • Hólyagfertőzés.
    Ezt gyakori, sürgős vizelési inger, vagy vizelés közbeni fájdalmas, égő érzés jellemzi. A gyakori vizelési inger előfordulhat az éjszaka folyamán is. A vizelet általában zavaros.

  • Húgycsőgyulladás.
    Fájdalmas vizelés és gyakori vizelési inger jellemzi.

  • Vesefertőzés.
    Egy hólyagfertőzés derékba kihatófájdalommal azt jelezheti, hogy a fertőzés elindult felfelé. A láz itt gyakori, és a vér a vizeletben rózsaszínes árnyalatként látható. Mihamarabb orvosi segítséget kell kérni.

Ajánlott életmódbeli változtatások

  • Kerüld a szoros alsónemű viselését.
    Továbbá, viselj pamutbetétes alsóneműt vagy alsónadrágot, és használj gyengéd mosóport a mosáshoz.

  • Ne tartsd vissza a vizelést.
    Mindenképp vizelj gyakran, és akkor, amikor késztetést érzel rá.

  • Igyál jóféle folyadékot.
    Növeld a folyadékbeviteled, hogy minél gyakrabban kelljen vizelned. A sima víz a legjobb választás, de fontos az is, hogy kerüld az alkoholt és a koffeint.

  • Figyelj oda a megfelelő higiéniára szex előtt és után is.
    Tartsd tisztán a nemi és anális területeidet, és vizelj közösülés előtt és után is, hogy megtisztítsd a húgycsöved a baktériumoktól. Mindig elölről hátrafelé törölközz székelés után.

  • Próbálj ki természetes ösztrogénpótlókat! 
    Talán ez lehet a legjobb megoldás a menopauzán átesett nők számára, akiknek alacsony az ösztrogén szintje.  Néhány kutatás azt sugalmazza, hogy az ösztrogén növelheti azon jótékony baktériumok számát, amik segítik a fertőzések leküzdését. 

blog-vese-hugyutak-tozegafonya-felfazas

Táplálkozás és étrend-kiegészítők

  1. A legfontosabb étrendi tanács, amit adhatunk, az, hogy bárki, akik húgyúti fertőzéstől szenved, növelje a folyadékbevitelét.
    Igyál hát folyadékot bőséges mennyiségben, hogy segítsd a baktériumok kimosását a húgyúti traktusból. Igyál minden nap eleget, annyit, hogy a vizeleted szinte áttetsző legyen!

  2. Kerüld a nagy cukortartalmú ételeket és italokat. 
    Fogd vissza a kávé- és alkoholfogyasztást. A baktériumok virulnak a cukros környezetben, mivel az megkárosítja a fehérvérsejtek azon képességét, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

  3. Egyéb kerülendő ételek: 
    feldolgozott ételek, fűszeres ételek, zsírok, tejtermékek és vörös húsok. Ezek az ételek savképzők és az ezektől kialakuló savasság, fokozza a bakteriális fertőzést.

  4. Egészítsd ki étrended tőzegáfonyával. 
    A tőzegáfonya proantocianidineket tartalmaz, ami segít megakadályozni a kórokozó baktériumokat abban, hogy odatapadjanak a húgyhólyag falához. Válassz magas hatóanyagtartalmú és standardizált kivonatot a lehető legjobb élettani hatások elérése érdekében! A Natur Tanya® Tőzegáfonya Forte, 6000 mg tőzegáfonya őrleményt tartalmaz tablettánként.

  5. Egyél probiotikumokat!
    A probiotikumokban gazdag kiegészítők, főleg azok, amelyek prebiotikumokat is tartalmaznak, segítik a jó hüvelyi baktériumok szaporodását és akadályozzák a hüvelyi rossz baktériumokat a szaporodásban. Ráadásul javítanak az ellenálló képességeden, az emésztéseden és még a bőrödet is szépítik. A Ferzym® szinbiotikum szabadalommal védett, 7 milliárd élő baktériummal és prebiotikummal lesz segítségedre.

  6. Vigyél végig egy szerves cink kúrát!
    Napi 25mg cink fogyasztása olyan fehérvérsejteket termel, amelyek eltávolítják a baktériumokat. A cink legjobban szívódó szerves formája a cink-citrát. A cink erős antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer és pajzsmirigy egészségéhez, illetve az egészséges haj, a köröm és a bőr normál állapotának fenntartásához is. Ismerd meg a Natur Tanya® 25 mg-os Szerves Cink tablettáját.

Ne feledd! Egy egészséges ember jó immunrendszerrel képes kivédeni a húgyhólyag vagy vese fertőzéseit.

Vigyázz egészségedre, légy tudatos!

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.