zsírsavak zsírsavak

Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3), jótékony hatásaikat számos tanulmány támasztja alá. A linolsav (LA) és a gamma-linolénsav omega-6 zsírsavak, természetes forrásaik a növényi magolajok, mint a borágó- vagy a ligetszépeolaj. Mindannyian többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA), a lipideknek nevezett vegyületek nagyobb csoportjába tartoznak és esszenciális zsírsavaknak számítanak, mivel az ember nem tudja szintetizálni őket.

A lipidek segítenek felépíteni sejtmembránjainkat, és létfontosságúak központi idegrendszerünk számára és agyunk tömegének körülbelül 50-60%-át teszik ki. A zsírsavfogyasztás során keletkező egyik kulcsfontosságú vegyület a hormonszerű anyagok, az úgynevezett prosztaglandinok, amelyek elsődleges szerepe a gyulladás stimulálása és a gyulladáscsökkentő folyamatok kiegyensúlyozása.

Sokan nem jutnak elegendő esszenciális zsírsavhoz a tipikus nyugati étrendből, és az olyan tényezők, mint a krónikus stressz, az alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek és a túlzott cukorfogyasztás gátolhatják a gyulladáscsökkentő prosztaglandinok termelődését, miközben fokozzák a gyulladást elősegítő termelést.

 

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.