Mik azok az enzimek? Valójában fehérjék, aminosavak hosszú láncai, melyeket peptid kötések tartanak össze. Az enzimek katalizátorok, ami azt jelenti, hogy felgyorsítják a reakciókat a szervezetben anélkül, hogy ők maguk megváltoznának a folyamat során. A sejteken belül minden biológiai reakció enzimeken múlik, vagyis enzimek szükségesek az élet fenntartásához.
Az enzimek folyamat-specifikusak. Minden típusú enzim különböző folyamatot támogat a szervezetben. Egy-egy enzim milliószorosára, vagy még nagyobb mértékben is felgyorsíthatja a biokémiai reakciókat. Az emberi test számos enzimet termel az emésztés elősegítésére. A nyálban található enzimek már a szájban elkezdik az emésztést és miközben az elfogyasztott élelmiszer végigmegy az emésztőrendszeren, az enzimek lebontják a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a belekben. Bár enzimeket a szervezet is termel és megtalálhatók az élelmiszerekben is, sokan mégsem jutnak elegendő mennyiséghez természetes úton. Az enzimtermelés a korral csökken és bizonyos enzimeket nem is termel a szervezet.