Étrend-kiegészítők

Natur Tanya® STRESS CONTROL-R

Natur Tanya®

STRESS CONTROL-R

Rózsagyökér, Baktövis gyökér (kínai csüdfű), Panax ginseng, Kínai kúszómagnólia gyümölcs kivonat, Maca gyökér és Ashwagandha gyógynövényekkel, B5-, B6 vitaminnal és duomagnézium mátrixszal (magnézium-citrátból és magnézium-oxidból). Támogatja a stressztűrő képességet, segíti a stresszhez való alkalmazkodást1

9 KOMPLEX ÖSSZETEVŐ, NÖVÉNYI KAPSZULAHÉJBAN

TERMÉSZETES NÖVÉNYI KIVONATOK ÉS ADAPTOGÉN GYÓGYNÖVÉNYEK

DUOMAGNÉZIUM MÁTRIX - 2 FÉLE MAGNÉZIUMMAL DÚSÍTVA

HOZZÁADOTT B-VITAMINOKKAL

MAXIMÁLIS MENNYISÉGŰ, 8 MG GINZENOZID TARTALOMMAL

FÜGGETLEN LABORATÓRIUMBAN IS BEVIZSGÁLT ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

VEGÁN, LAKTÓZMENTES ÉS GLUTÉNMENTES

1 HÓNAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG

Natur Tanya® STRESS CONTROL-R Adaptogén gyógynövények

9 komplex összetevőVEL

Termékünk 9 komplex összetevőt koncentrál, köztük standardizált növényi kivonatokat;

 • Rhodiola rosea vagy másnéven rózsagyökér kivonatot (adagonként 4 mg szalidrozid)
 • Baktövis kivonatot (adagonként 20 mg poliszacharid)
 • Panax ginseng kivonatot (adagonként magas hatóanyagtartalmú 8 mg ginzenozid!)
 • az ayurvédában évezredek óta ismert Ashwagandha kivonatot (adagonként 1 mg withanolid)
 • Kínai kúszómagnólia gyümölcs kivonat
 • amelyet B-vitaminokkal és kétféle magnéziummal dúsítottunk

A B5-vitamin (pantoténsav) hozzájárul a normál mentális teljesítményhez. A magnézium, a B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához.

A panax ginseng kivonat támogatja a vitalitást, segít fenntartani a mentális teljesítményt, gyengeség, kimerültség, fáradtság és koncentrációvesztés esetén. 1A természetes eredetű adaptogén Rhodiola rosea (rózsagyökér) támogatja a stressztűrő képességet, segíti a stresszhez való alkalmazkodást. 

A Natur Tanya Stress Control-R termékünk újraformulázásra került, Schisandra chinensis, másnéven életbogyó vagy ötízű gyümölcs dúsításával!

A Natur Tanyánál szeretünk visszanyúlni a gyökerekhez/ a régmúltra visszatekinteni, így tettük ezt az adaptogén koncepció fogalmának felülvizsgálata során. Ennek értelmében úgy döntöttünk, hogy mivel rengeteg korábbi és mai tudományos adat azt támasztja alá, hogy a kínai kúszómagnólia úgynevezett „igazi” adaptogén gyógynövény, így termékünket 40 mg kínai kúszómagnólia gyümölcs kivonattal dúsítottuk, amely 400 mg porított őrleménynek megfelelő mennyiséget jelent.

Néhány mérföldkő a schisandra chinensis-vel kapcsolatban, mint adaptogén gyógynövény!

A Schisandra chinensis fajok első leírása egy 1596-os műben megtalálhatóm, amelyet Li Shih-Chen írt - "Pên T'shao Kang Mu".

Az adaptogén kifejezést először 1940-ben egy szovjet tudós, N. Lazarev javasolta, amikor többek kötött a Schisandra chinensis (Turcz.) Bail. gyógynövényt is a következő meghatározással írta le: növényi eredetű adaptogén, amely nem-specifikusan képesek fokozni az emberi szervezetet.

Breckham és Dardimov már 1969-es tudományos cikkében rendszerezte az adaptogén tulajdonságokkal rendelkező növényeket, amelyek közé a Schisandra chinensis is közé tartozott.

A kínai kúszómagnólia az úgynevezett igazi adaptogének közé tartozik, tradicionális évtizedek óta való alkalmazása miatt, amelyek között szerepel példaként említve a Rhodiola rosea, a maca, a panax ginseng is. (forrás: Liao, L. Y., He, Y. F., Li, L., Meng, H., Dong, Y. M., Yi, F., & Xiao, P. G. (2018). A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide).

Az Európai Gyógyszerügynökség 2008-as úgynevezett „reflection paper” dokumentuma is elsők között említi a kínai kúszómagnóliát az adaptogén gyögynövények között. „(forrás:  https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/reflection-paper-adaptogenic-concept_en.pdf)

A Schisandra chinensis fogyasztása nem jár mellékhatásokkal. (forrás: Todorova, V., Ivanov, K., Delattre, C., Nalbantova, V., Karcheva-Bahchevanska, D., & Ivanova, S. (2021). Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients, 13(8), 2861.)

Mit nevezünk stressznek, és milyen fajtái vannak?

Selye János, a stresszelmélet megalkotója szerint, a stressz a szervezet nem-specifikus válasza bármilyen igénybevételre (1976), a stresszt kiváltó okokat stresszoroknak nevezte el. Nem minden stresszreakció egyforma. Megkülönböztetett kellemetlen, negatív stresszt és kellemes, pozitív stresszt- így vezette be a „DISTRESS” (distressz, szorongás vagy vészjelzés) és „EUSTRESS” (az eufória, jókedv alapján) elnevezéseket. Nevéhez fűződik az alábbi jól elhíresült mondat is: „Nem az a stressz, ami történik veled, hanem az, ahogyan reagálsz rá”.

 1. szakasz: Alarm (riasztó) reakció: A szervezetben a stresszorral való találkozás jellegzetes tünetei jelentkeznek. Kezdetben az ellenállóképesség csökken, és ha a stresszor nagyon veszélyes (súlyos égés, szélsőséges hőmérséklet), bekövetkezhet a halál.

 2. szakasz: Ellenállási szakasz: Ha a stresszor folyamatos hatása mellett lehetséges az alkalmazkodás, akkor kifejlődhet a megfelelő ellenállás. Az alarm reakció látszólagos jelei eltűnnek, és az ellenállóképesség a normális szint fölé emelkedik.

 3. szakasz: A kimerülés szakasza. Az alkalmazkodási energia kimerülhet, ha a szervezet hosszú ideig ugyanazon stresszor hatása éri, amelyhez már alkalmazkodott. Az alarm reakció jelei újra és ez esetben véglegesen megjelennek és bekövetkezik a halál.

Mik azok az adaptogénnek? Nézzük meg kicsit tudományos szemmel!

Az "adaptogén" kifejezést eredetileg N. V. Lazarev (1947) hozta létre. A fogalom Selye János féle stressz és általános adaptációs szindróma elméletén alapult. Az adaptogének olyan anyagok, amelyek fokozzák a szervezet specifikus ellenállóképességét és a megterhelésekkel szembeni alkalmazkodóképességét. 1A természetes eredetű, adaptogén Rhodiola rosea (rózsagyökér) támogatja a stressztűrő képességet, segíti a stresszhez való alkalmazkodást.

 

A stimulánsokkal ellentétben az adaptogénekről úgy gondolják, hogy úgy fokozzák a munkakapacitást, hogy azt nem követi egy csökkenő fázis.

 
Mik azok az adaptogénnek? Nézzük meg kicsit tudományos szemmel!

Ahogy a fenti ábra is jól mutatja, az adaptogének fokozzák stressz alatt a nem-specifikus ellenállás állapotát és csökkentik a stresszorokkal szembeni érzékenységet, ami stresszvédelmet eredményez, és meghosszabbítja az ellenállás fázisát (stimuláló hatás). A kimerülés helyett egy magasabb szintű egyensúlyi állapot (egy homeosztázis), a heterosztázis valósul meg. Minél magasabb ez, annál jobb a stresszhez való adaptáció.

Mi okozhatja a stresszt?

-          személyes nehézségek (pl. aggódás a jövő miatt, egyedüllét)

-          munkahelyi problémák (pl. konfliktus a kollégákkal)

-          saját közösségen belüli jelentős fenyegetettség (pl. erőszak, betegség)

A stressz szinte minden szervre befolyással van a központi idegrendszeren keresztül. (Salavecz Gyöngyvér (2011): A munkahelyi stressz és az egészség összefüggései hazai és nemzetközi viszonylatban, Semmelweis Egyetem, Doktori értekezés)

Kiknek ajánljuk a Natur Tanya® STRESS CONTROL-R terméket?

-          azoknak, akiknek a mindennapjaik során stresszes életvitelük van

-          azoknak, akik természetes módon szeretnék támogatni stressztűrő képességüket1

-          azoknak, akik nyugtalanok, feszültek, ingerültebbek a hétköznapok során

-          azoknak, akik kiegyensúlyozottabbak szeretnének lenni

-          túlterheltség, fáradtság, kimerültség esetén

Mit tehetünk még a mindennapokban a stressz csökkentés érdekében?

A WHO illusztrációkkal ellátott magyar nyelven is megjelenő stresszkezelési útmutatójaA Stressz idején tegyük azt, ami számít” címmel segítséget nyújt megpróbáltatások idején. A könyv öt fejezetből áll, melynek mindegyike egy-egy új ötletet és stresszkezelési technikát mutat be. Ezeket a technikákat könnyen meg lehet tanulni és alkalmazni a stressz csökkentésére, naponta mindössze pár percet vesz igénybe. (Kattints a képre!)
Kiknek ajánljuk a Natur Tanya® STRESS CONTROL-R terméket?

Laborban bevizsgált termék! Glutén-, és laktózmentes!

Natur Tanya® STRESS CONTROL-R független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény, minden esetben MEGFELEL AZ EURÓPAI UNIÓS EGYSÉGES SZABÁLYOZÁSNAK, a határértékek alatt marad, ezért lisztérzékenység (cöliákia) és laktózintolerancia esetén is alkalmazható. 

A gluténmentességre vonatkozó jelenleg érvényben levő határértéknek nemhogy megfelel a termék gluténtartalma, hanem FELE annak, kimutatási határ alatt van. De ha ez nem lenne elég, a laktóztartalom TIZEDE a vonatkozó határértéknek, számszerűsítve ez 0,01 g laktóz/100 g terméket jelent.

Laktóztartalom alkalmazott vizsgálati módszer: B-LAC-GC

Gluténtartalom alkalmazott vizsgálati módszer: B-AGT-ELI

A termék hosszú távú alkalmazása is biztonságos. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 9001:2015 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn.

Nettó tömeg: 24,3 g (30 db)

Összetevők: rózsagyökér (Rhodiola rosea L.) kivonat, növényi kapszulahéj (hidroxipropil-metil-cellulóz), magnézium-citrát, baktövis (Astragalus membranaceus L.) gyökér kivonat, magnézium-oxid, panax ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) gyökér kivonat, kínai kúszómagnólia [Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.] gyümölcs kivonat 10:1, kalcium-D-pantotenát, maca (Lepidium meyenii Walp.) gyökér kivonat 4:1, csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, zsírsavak magnéziumsói), piridoxin-hidroklorid, ashwagandha (Withania somnifera L.) gyökér kivonat, tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz).                                                                           

Adagolási javaslat: Napi 1 kapszula, lehetőleg reggel, bő vízzel lenyelve.

Adagolási időtartam: Minimum 60 nap, maximum 120 nap.                      

Adagok száma a termékben: 30

Hatóanyagok a napi adagban

1 kapszulában

HERBAL MÁTRIX

 

Rózsagyökér (Rhodiola rosea L.) kivonat

     amelyből standardizált szalidrozidok

134 mg

4 mg

Baktövis (Astragalus membranaceus L.) gyökér kivonat

     amelyből standardizált poliszacharidok

100 mg

 

20 mg

Panax ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) gyökér kivonat

     amelyből standardizált ginzenozidok

68 mg

 

8 mg

Kínai kúszómagnólia [Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.] gyümölcs kivonat

 

40 mg

Maca (Lepidium meyenii Walp.) gyökér kivonat 4:1

33,3 mg

Ashwagandha (Withania somnifera L.) gyökér kivonat

   amelyből standardizált withanolidok

20 mg

                                      

1 mg

VITAMIN MÁTRIX

 

B5-vitamin (pantoténsav)

30 mg (500%*)

B6-vitamin (piridoxin)

16,6 mg (1185,7%*)

DUOMAGNÉZIUM MÁTRIX

 

Magnézium

(magnézium-citrátból és magnézium-oxidból)

60 mg (16%*)

*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték. Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g. Gluténmentes termék.

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 • A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
 • A termék 12 éves kortól alkalmazható
 • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
 • A termék nem alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

OGYÉI ny.sz: 30363/2022

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.