Édesíts Egészségesen! Zéró kalória! Glikémiás index: 0
A stevia nemzetségbe 240 faj tartozik, amiből csak két olyan dobogós fajnak elég édes a hajtása ami szóba jöhetett, kettőjük közül pedig az abszolút győztes a rebaudiana!
Ő tartalmaz a legtöbbet az édes ízt adó szteviol-glikozidokból (kb 15%).
A növény édes ízét egy úgynevezett diterpén-glikozid molekula, a szteviozid metabolitja, a szteviol glikozid adja.
Ez egy olyan, a cukornál 250-300-szor édesebb molekula, amivel főzni és sütni is lehet, mert hő hatására is megtartja az édességét. Ráadásul az emésztőenzimek sem képesek lebontani, így gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetedben, tehát a kalóriaértéke nulla.
Különböző pH-értékű élelmiszerekben, üdítőkben vagy savanyított tejtermékben is jól használható, mindenben elfér, ami "házi", legyen az sütemény, puding, szörp, lekvár, befőtt vagy épp joghurt.
Összetevők: Tisztított víz, nedvesítőszer (glicerin), édesítőszer (sztéviából származó szteviol-glikozidok), tartósítószerek (nátrium-benzoát, kálium-szorbát).
Tárolás:fénytől és hőtől védett; száraz, hűvös helyen tárolandó. Alacsony hőmérsékleten a termék kristályosodhat, de ez a minőségét nem befolyásolja. ,,(Meleg vízfürdőbe téve visszanyeri az eredeti állapotát."
Felhasználási javaslat: Hideg és meleg italok és ételek édesítésére, sütéshez-főzéshez (198 fokig), továbbá kozmetikai célokra külsőleg. Használd cukor helyett teához, kávéhoz, ételekbe-italokba ízlés szerint: 4 csepp, 1 teáskanál cukornak felel meg.
Kiszerelés: 50 ml