Natur Tanya® Parajdi só (Székely só)
Kézzel bányászott, aprított és őrölt erdélyi só, sütéshez-főzéshez, sófürdőhöz. A parajdi só szürke színét a benne található iszapnak köszönheti, melyet, szemben más természetes sókkal, a székely sóból nem vonnak ki.
- VEGÁN, PALEO
- GLUTÉNMENTES
- GMO-MENTES
- VEGYSZER-, ÉS ADALÉKANYAG MENTES (CSOMÓSODÁST GÁTLÓ NÉLKÜL)
- NEM TARTALMAZ SZÍNEZÉKET
- NEM FINOMÍTOTT, KÉMIAI TISZTÍTÁS NÉLKÜL KERÜL FELDOLGOZÁSRA
- ALKALMAS TENGERI SÓ ÉS FINOMÍTOTT SÓ KIVÁLTÁSÁRA
Sóbányája nem csak a távoli egzotikus országoknak lehet
Tőlünk nem is olyan messze (szívünkhöz mindenképp közel), épp Erdélyben, Parajdon található Európa egyik legnagyobb só tartaléka.
A PARAJDI SÓ TÖRTÉNETE
A parajdi sóbánya az erdélyi Parajdon található, Európa egyik legnagyobb sótartaléka. Az Erdélyi-medence, a kréta időszak végén és a paleogén korszak elején kezdődött folyamatos süllyedés révén keletkezett, mialatt a szomszédos Kárpát-hegylánc felgyűrődött. Ebben a mélyedésben alakult ki egy sekély beltenger. A medence állandó süllyedése, egy kb. 5000 m vastag üledékes rétegösszlet kialakulását eredményezte.
Az erdélyi só - és ezen belül a parajdi sóredő - keletkezése az alsó-bádeni geológiai korra vezethető vissza ezelőtt kb. 20- 22 millió évre. Ekkor a sekély beltenger elzáródott az ősi, közép-európai Tethys-től (az alpi-kárpáti hegylánc kiemelkedése miatt), és az erős párolgás következtében kicsapódott sórétegek lerakódtak a közben egyre süllyedő medencébe.
Az ezt követő geológiai korok üledékei rárakódtak ezekre a sórétegekre, és nyomásuk hatására a só, mint valamilyen lassú folyású, sűrű állagú folyadék, az Erdélyi-medence peremei felé nyomult. A sónak, környezeténél kisebb fajsúlya is elősegítette a mozgását.
Tudnunk kell, hogy a só, a gleccserjéghez hasonlóan, bizonyos esetekben (nagy nyomáskörnyezetben és magasabb hőmérsékleten) folyadékként viselkedik. A felfele torlódó sóredő közepe gyorsabban “folyt”, mint a szélei, ezeket a vele érintkező, szomszédos rétegekkel való súrlódás lassította, a plasztikus sórétegek összetömörültek a hatalmas erők hatására, és a meglévő gyűrődéses törésvonalak, vetők mentén felfele nyomultak, roppant sótömzsök, só-gyüremkedések és sóredők formájában.
A sóbányászat a római korig nyúlik vissza
Az első hiteles írásos emlék 1405-ben említi a parajdi sóbányászatot, és ettől az évszázadtól kezdve a parajdi sót „székely sónak”, a tájegységet pedig „Sóvidéknek” nevezték.
A föld alatti sóbányászat 1762-ben kezdődött, amikor megnyitották a harang alakú József-bányát. A bányászat egyedülálló volt a maga nemében, és ez az ókortól kezdve gyakorlatban lehetett. Nem használtak vaséket vagy pörölyöket, faékkel bányászták az „alaksót”. A 19.századtól kezdve több rész került megnyitásra.
A parajdi só
A világon számos különleges só található, a parajdi só méltán kerül ebbe a csoportba. Legalább 97%-a nátrium-klorid, emellett más ásványi anyagot tartalmaz. Szürke színét a benne található természetes iszapnak köszönheti. Íze sósabb és lágyabb, mint a konyhasónak, ezért kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, illetve sófürdőhöz.
Többféle elnevezése ismert: Parajdi só, Székely só, Erdélyi só.
Nettó tömeg: 1000 g
Összetevők: 100% természetes parajdi só.
Felhasználása: főzéshez-sütéshez, ízesítésre és fürdővízhez adagolva is alkalmazható. Paleo és diétás étrend része!
Egyéb felhasználása:
1. Fürdésként 18-20 napon át. Legfeljebb 38 liter vízben 3 kg fürdősó kiváló koncentrátumú fürdővizet biztosít. A fürdővíz hőmérséklete 36–38 fokos, a fürdés időtartama maximum 30 perc legyen. Ne lepődj meg, ha a víz leengedése után, egy finom, szürke iszapréteg marad a kádban, ez nem más, mint a parajdi sóban található természetes iszap.
2. Borogatásként: 1 kg sót kb. 2 liter vízben kell feloldani. Az oldattal az adott testrészt borogasd úgy, hogy arra egy száraz törölközőt is ráhelyezel.
3. Ivás: Oldj fel 1 kg Parajdi sót 3-3,5 liter vízben, nem szükséges feltétlenül meleg víz – ezzel 26 %-os steril oldatot kapsz. Ezt a legjobb üveg edényben tárolni. Ebből az oldatból egy teáskanálnyit tégy 2 dl tiszta vízhez, ez akár lehet langyos víz is, ahogy az ízlésednek megfelel. Idd meg minden reggel ébredés után éhgyomorra.
Átlagos tápérték 100 g termékben |
|
Energia: |
0 kJ/0 kcal |
Zsír: - ebből telített zsírsavak: |
0 g 0 g |
Szénhidrát: - ebből cukrok: |
0 g 0 g |
Élelmi rost: |
0 g |
Fehérje: |
0 g |
Só: |
98,2 g |
Kalcium (Ca) tartalom: 0,49%
Magnézium (Mg) tartalom: 0,08%
Szemcseméret: 7,9% 2 mm feletti rész
92,15% 2 mm alatti rész
Származási hely: Románia (Parajd)
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában
Minőségét bontatlan csomagolásban, megfelelő tárolás körülmények között korlátlan ideig megőrzi.