Október a látás hónapja

Nehezebben igazodsz el esténként vezetés közben? Nem látod az utcatáblákat vagy éppen a könyv betűi tűnnek nagyon aprónak?

Az érzékelés csodája - október a látás hónapja

Október a látás hónapja, amikor fényt deríthetünk szemünk elváltozásaira. Évente egyszer érdemes kicsit többet foglalkoznunk látásunkkal, hiszen a hónapok során rengeteg olyan káros hatásnak vannak a szemek kitéve, mint a monitor kék fény kibocsájtása, a nyári erős napsugárzás vagy a vezetés közbeni fokozott megterhelés. Októberben számos akció és kedvezmény vár az optikákban is, ahol ellenőriztethetjük szemünk állapotát is.

Szemvizsgálat szükséges?

Mutatunk pár tipikus esetet, amiből ráismerhetsz, hogy esetleg Neked is szükségszerű lenne egy látásvizsgálat.

Szemvizsgálat szükséges?

  1. Ha esténként, mikor olvasol egy jó könyvet egyre távolabb emeled tartod és azt veszed észre, hogy a karod ettől előbb fárad el, mint a szemed, akkor valószínűleg érdemes olvasó szemüveget csináltatnod.
  2. Szürkületi vezetéskor homályosak az autók lámpái és nehezen méred fel a távolságokat? Akkor októberben biztosan rád fér egy szem kivizsgálás, mellyel megbizonyosodhatsz látásod élességéről.
  3. Ha napközben nehezen veszed ki a boltok feliratait, az utcatáblák csak utolsó pillanatban látszódnak élesen, akkor biztos meg kell barátkoznod a szemüveg gondolatával.
  4. Ha gyakran fáj a fejed estére, pedig semmi különösebb ok nincs rá, akkor lehet a látásoddal van gond és a sok erőltetéstől estére a fejed jelzi a problémát.
  5. Amikor hosszú ideig a monitort nézed, akkor valószínűleg a kék fény hatására kevesebbet pislogsz és gyorsabban kiszárad a szemed, ami igazán kellemetlen tüneteket tud okozni. Ilyenkor érdemes szemcseppekkel biztosítani a szemszárazság égető érzését. 
  6. Ha gyermeked mindig lemarad a tanórán, sokat hunyorog és gyakran téveszti el a táblára felírt házi feladatot, akkor neki is szüksége lesz egy szemvizsgálatra!

Tegyünk szemeinkért!

Tegyünk szemeinkért!

Ezek a tipikus jelei a látás romlásának, amik mutatják, ha kicsit többet kell tennünk szemeinkért.

A szakorvosi vizsgálat mellett viszont érdemes másik oldalról is megtámogatnunk látásunkat, amihez most adunk pár tippet:

  1. ErbaVita® Fekete áfonya kapszula: tanulmányok igazolják, hogy a fekete áfonya segít az éjszakai látás javításában. A fekete áfonya a kutatások szerint az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez, ezáltal pedig éjszaka segít a jobb tájékozódásban. Ráadásul hosszútávon a rövidlátás csökkentését is elősegíti, így támogatja szemeink védelmét.
  2. MEGA OMEGA-3 vitamin: a magyarországi legmagasabb 3300 mg EPA + DHA tartalommal* hozzájárul az éleslátás megőrzéséhez, hiszen a DHA óriási koncentrációban van jelen a retina membránjában, így járul hozzá a megfelelő látáshoz és a szem helyes működéséhez.
    * OGYÉI bejelentett étrend kiegészítők közül 2020-ban és 2021-ben 08.27-ig vizsgálva.
  3. GOLD-Lutein® világszabadalommal védett szemvitamin: melyben 250mg DHA Omega3 zsírsav és A+E vitamin található, melyek a szem támogatását célzó alapvitaminok. Az olajos részben úszkáló apró kis golyócskák, 22mg természetes luteint, zeaxanthint tartalmaznak, mely a szemlencsében és a retina középső részén, a makulában található meg. A makula felelős a centrális látásért és az éleslátásért.  Sőt, ennél a szemvitaminnál még a kapszula is szabadalommal védett, ún. Flow Caps® Liquid technológiával készült, ami:
  • megakadályozza, hogy az aktív hatóanyagok oxidálódjanak
  • segíti, hogy a hatóanyagok gyorsan felszívódjanak és
  • garantálja, hogy az összetevők biztosan eljutnak a célterületre, ahol kifejtik hatásukat

Rendszeres szemvizsgálat

Rendszeres szemvizsgálat

A szem rendszeres vizsgálata nem csak a látásunkat ellenőrzi, de magának a szemnek az egészségét is, így mindenképpen érdemes részt venni októberben egy ellenőrzésen. A felnőtteknél is fontos az éves szem kontroll, de gyermekeknél már kiskorban és még iskolakezdés előtt is ajánlott egy átfogó látás vizsgálatot csináltatni.

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.