Natur Tanya® FŰRÉSZPÁLMA OLAJ - szabadalmazott, szuperkritikus CO2 extrakcióval nyert standardizált kivonat!

FŰRÉSZPÁLMA OLAJUNK MODERN EXTRAKCIÓS TECHNIKÁVAL KÉSZÜL

Mi itt a Natur Tanyánál folyamatosan keressük a leginnovatívabb hatóanyagokat és legmodernebb gyártástechnológiákat. A folyamatos nemzetközi fejlesztéseknek köszönhetően, időről-időre újraformulázzuk termékeinket, így történt ez fűrészpálma kivonatunk esetében is. A Natur Tanya® FŰRÉSZPÁLMA kapszula egy szabadalmazott, szuperkritikus CO2 extrakcióval nyert standardizált olajkivonat, mely megőrzi a fűrészpálma bogyóinak hatóanyagait. Ez azért is fontos, mert a fűrészpálma (Szabalpálma, Saw palmetto) termékeket gyakran hamisítják, melyre a nem megfelelő zsírsavtartalom, illetve azok nem megfelelő aránya utal. Örömmel jelentjük, hogy a Natur Tanya® FŰRÉSZPÁLMA OLAJ minimum 85% össz. zsírsav tartalomra standardizált, amelyből 28-32% laurinsav. A standardizált szuperkritikus extrakcióval előállított fűrészpálma olaj kivonat:

  • Megfelel a különböző gyógynövénymonográfiák minőségi kritériumainak
  • Autentikus és tudományos kutatásokban igazolt

 

A Natur Tanya® fűrészpálma olaj modern extrakciós technikával készül

 

A hatékonyság további fokozása is cél volt a termékfejlesztés során

  • A hatékonyság további fokozása érdekében FŰRÉSZPÁLMA OLAJ termékünket, világszabadalommal védett BioPerine® fekete borssal dúsítottuk, amely bizonyítottan segíti más növényi összetevők hatékonyságát.

  • Az avasodás megelőzése érdekében termékünk természetes antioxidánssal lett dúsítva, olyan tokoferolban gazdag kivonattal, amely 4 féle tokoferol komponenst (alfa, béta, gamma, delta tokoferol) tartalmaz.

Miért hamisítják a fűrészpálma kivonatokat?

A fűrészpálma vadon nővő gyógynövény, mely kizárólag Észak-és Közép Amerika egy meghatározó részén terem, máshol nem él meg és nem is termeszthető.  A fűrészpálma terméshozama időjárásfüggő, mely a termés kialakulását és érését gátolja. Például az esőzések okozta csapadék akadályozza a beporzást és nagyobb a gombafertőzéseknek való kitettség is.

Ennek következtében a terméshozam évről-évre változik, de még a jobb terméshozamú években is igen nehezen fedezi az iparági igényeket. Ebből kifolyólag a nemzetközi felmérésekből kiderül, hogy a fűrészpálma termékeket hamisítják (pl. más növénnyel helyettesítik), ami megváltoztatja a zsírsavak összetételét és arányát, mindezzel pedig az élettani tulajdonságokat is.

fűrészpálma olaj vagy porított őrlemény?

A fűrészpálma (Serenoa repens, Saw palmetto, Szabalpálma) termése, olyan zsírsavakban és növényi szterolokban gazdag bogyók, melyek a prosztata egészségének tudományosan megalapozott támogatói. Ahhoz azonban, hogy az élettani tulajdonságokat élvezhessük a fűrészpálma bogyó kivonatnál legalább 80%-os zsírsavtartalmat, valamint 22–34% laurinsav-tartalmat ír elő az Amerikai Gyógyszerkönyv.

  • A Natur Tanya® FŰRÉSZPÁLMA OLAJ minimum 85% össz. zsírsav tartalomra standardizált, amelyből 28-32% laurinsav.

A különféle porított készítmények a fűrészpálma olaj további feldolgozásával készülnek szárítással, majd akár maximum 50% hordozóanyag hozzáadásával (egyfajta hígitással/felütéssel) kerülnek formulázásra. Ez akár azt is jelentheti, hogy a por termék 320 mg fűrészpálma kivonata nem is 320 mg kivonatot tartalmaz, hanem mindössze a felét 160 mg-ot. A port tartalmazó tabletták/kapszulák ezért rendszerint alacsonyabb (pl. 25%, 45%) zsírsavtartalommal rendelkeznek a szuperkritikus CO2 extrakcióval előállított olaj kivonatokkal összehasonlítva.

  • A Natur Tanya® FŰRÉSZPÁLMA OLAJ formulázásra során nem használunk hordozóanyagot, szemben a porított készítményekkel.

 

A jellemző zsírsavprofil rendkívül fontos a fűrészpálma növény autentikusságának (eredetiségének) igazolására. Nemcsak a zsírsavtartalom, de a laurinsav egyes zsírsavakhoz viszonyított aránya is meghatározott, amely a következőképp számolható ki (a laurinsav w/w % / egyéb zsírsav w/w %).

Zsírsav

Minimum arány

Maximum arány

Kaprinsav

9

16

Kapronsav

8,5

24

Kaprilsav

8,5

17,5

Linolsav

5

16

Linolénsav

31,5

55

Mirisztinsav

2,2

2,8

Olajsav

0,6

1,15

Palmitinsav

2,8

3,9

Sztearinsav

14

26

A szuperkritikus CO2 extrakcióval előállított kivonatban a laurinsav-koncentráció és a megfelelő zsírsav koncentrációja közötti arányok tartományai.

A legjobb minőségi fűrészpálma alapanyagok az olaj kivonatok, ezt követik a porított kivonatok, majd a porított őrlemények.

A porított őrlemények:

-          Zsírsavtartalom hiánya

-          Zsírsavprofil hiánya

-          Hatásos dózis hiánya

Nem hitelesített kivonatok:

-          Fitonutriens profil hiánya

-          Nem felel meg a standard előírásoknak

-          Nem biztos, hogy autentikus

Standardizált szuperkritikus extrakcióval előállított olaj kivonatok:

-          Megfelel a különböző gyógynövénymonográfiák minőségi kritériumainak

-          Autentikus és tudományos kutatásokban igazolt

Röviden a szuperkritikus CO2 extrakcióról

A fűrészpálma érett vizes termését/gyümölcsét a betakarítás után szárítják, hogy csökkentsék a nedvességtartalmát, ezután őrlésre kerül, majd ultramagas nyomás segítségével szuperkritikus CO2 extrakcióval előállítják annak olajos kivonatát. A technológia által előállított olaj kivonat megőrzi a hatóanyagok sokféleségét, így a megfelelő mennyiségű zsírsavakat, az összes növényi szterol koncentrációt, ezen belül a béta-szitoszterol komponenst is.

A szuperkritikus CO2 extrakció során szén-dioxid gázt használnak ultra magas nyomáson, hogy kinyerjék a megfelelő aktív hatóanyagokat a természetes növényi összetevőkből, jelen esetben a fűrészpálmából.

Ez a módszer a folyékony formában lévő szén-dioxidot használ kvázi oldószerként. Amikor a szén-dioxidot alacsony hőmérséklet és nagy nyomás alkalmazásával folyékony halmazállapotúvá alakítják, biztonságos és hatékony oldószerré válik, amely lehetővé teszi a fűrészpálma bogyó összes előnyös aktív összetevőjének kinyerését anélkül, hogy a hő okozta bomlás vagy a végső kivonatban maradó oldószer maradványok kockázata fennállna. Az extrakció befejezése után a szén-dioxid visszaváltozik természetes gáz halmazállapotába, és csak az értékes fűrészpálma termés kivont „esszenciája” marad utána.  Ez a kivonási technológia környezetbarát és biztonságos módja más oldószeres kivonással összehasonlítva, ahol például hexánt vagy alkoholt használnak oldószerként.

Az olaj kivonat mellett a megmaradt maradék anyag szintén nagyon értékes tápanyagokat tartalmaz, amelyet rendszerint állati takarmányként előállításához kerül felhasználásra.

Natur Tanya® fűrészpálma olaj - röviden a szuperkritikus CO2 extrakcióról

 

FŰRÉSZPÁLMA TERMÉS ÉRETTSÉGI SKÁLA

Fűrészpálma termés érettségi skála

Az érett fűrészpálma bógyós termésének (barnás-fekete színű) kedvezőbb az élettani hatása az éretlen szemekkel össehasonlítva (zöld színű), példaként magasabb a szabad zsírsav tartalmuk.

A fűrészpálma olajunk mélyvörös-barnás színű, amely szintén egy minőségi indikátornak számít, amit megosztunk:

Fűrészpálma olaj minőségbeli színkülönbségek

Összefoglalva:

  1. A fűrészpálma szuperkritikus CO2 extrakcióval előállított olaj kivonatok jelentik a legmagasabb minőséget
  2. Érdemes tájékozódni arról, hogy az adott fűrészpálma termék porított őrlemény vagy porított kivonatot tartalmaz-e, amennyiben igen, ezeket a készítményeket óvatosággal/körültekintéssel kezelni
  3. Keressük a standardizált hatóanyagot/hatóanyagokat a csomagoláson (zsírsavak, növényi szterol, béta-szitoszterol)
  4. Keressük a klinikailag hatásos fűrészpálma kivonat dózist (320 mg kivonat/nap)

Tudj meg többet legújabb fejlesztésünkről, a terméknévre kattintva: Natur Tanya® FŰRÉSZPÁLMA OLAJ.


ÉLJ A TERMÉSZETTEL!Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.