Natur Tanya® B-KOMPLEX EXTRA - széles spektrumú B-komplex vitamin 14 B-vitamin formával

14 féle aktív és koenzim B-vitamin forma, extra dózisban!

Egy újabb termékfejlesztés a Natur Tanya®-nál! Örömmel mutatjuk be, az új, Natur Tanya® B-komplex extra terméket, ami a 8 féle B-komplexeket alkotó B-vitaminokat, 14 féle B-vitamin formával biztosítja. A termékfejlesztés során célunk volt újgenerációs, koenzim B-vitamin formák szerepeltetése a komplexben, az engedélyezett legnagyobb dózisban. A szinergista hatás kiegészítése érdekében a B-vitaminok, sáfrányos szeklice és világszabadalommal védett fekete bors gyümölcs kivonatával (BioPerine®) egészülnek ki, amely segíti a B-vitaminok és a sáfrány felszívódását, illetve hatékonyságát a feszült, túlterhelt, stresszes hétköznapokon. Termékünk továbbá független, akkreditált laborban is bevizsgált étrend-kiegészítő, vegán, gluténmentes és laktózmentes formula. Fogyasszátok egészséggel!

széles spektrumú B-komplex vitamin 14 formával

Olvass tovább a Natur Tanya B-komplex extra termékfejlesztésének kulisszatitkairól!

Miért nem lehet minden B-vitaminból koenzim, vagyis a B-vitamin bioaktív formáját alkalmazni a B-komplexben?

A B-komplexeket 8 féle B-vitamin alkotja, célunk volt minden B-vitaminból a legmagasabb biohasznosulású formát termékünkben elhelyezni. Megjegyeznénk azonban, hogy a B-vitaminok aktív formái nem mindig alkalmasabbak a B-vitamin státusz növelésére az inaktív formákkal szemben, ennek hátterében a szervezetbe jutó B-vitamin formák lebomlása és felszívódása, vagyis biokémiája áll.

Melyik B-vitaminból, melyik a legjobban hasznosuló B-vitamin forma? Nézzük meg ezt a 8 féle B-vitamint közelebbről!

B1-vitamin – Koenzim tiamin-pirofoszfát (TPP) B1-vitamin vagy inkább az inaktív tiamin?

Bár a B1-vitaminnál a tiamin-pirofoszfát (TPP) jelenti a biológiailag aktív B1-vitamin koenzim formát a sejtekben, orálisan adagolva nem jó a felszívódása, mert testünknek először szabad tiaminná kell alakítana, mielőtt felszívódna, de ez csak akkor megy végbe, ha van elegendő emésztő- és egyéb enzim termelődés.

Pont ezért formuláztuk termékünket tiamin-hidroklorid és a tiamin-mononitrát inaktív formákkal, mert ezek a stabil formák sokkal inkább eljutnak a sejtekbe. B-komplex extra termékünk B1-vitaminból az elérhető legnagyobb napi mennyiséget tartalmazza, 100 mg-os dózisban. Ugyanakkor megjegyeznénk, hogy a tiamin-hidroklorid és a tiamin-mononitrát a sejtekben bioaktív TPP-vé alakul.

B2-vitamin - Koenzim FMN, FAD vagy inkább az inaktív riboflavin?

A B2-vitamin koenzim formái; a riboflavin-5’-foszfát, más néven flavin-mononukleotid (FMN), illetve a flavin-adenin-dinukleotid (FAD). Mivel az FMN és a FAD nem tud felszívódni, csak miután lebomlott sima riboflavinná, de riboflavinból FAD és valamennyi FMN is előállítódik, tudatosan döntöttünk úgy, hogy kombináljuk az inaktív riboflavint és a sejteken belüli aktív formáját a riboflavin-5’-foszfátot (FMN).

Mindezt az elérhető legnagyobb mennyiségben, 40 mg-os dózisban a napi adagban, annál is inkább mivel a B6 és B9-vitaminok aktív formáivá alakításában is nélkülözhetetlen szerepük van.  

B3-vitamin - Koenzim inozitol-hexanikotinát vagy inkább nikotinsav és nikotinamid? 

A B3-vitamin koenzim formája az inozitol-hexanikotinát, ami a nikotinsav lassú felszabadulását biztosítja, ez a nikotinsav maximális szérumszintjét csak körülbelül 6-10 órával a bevételt követően éri el, míg a szabad nikotinsav bevitele esetén a plazmaszint 0,5-1 óra múlva éri el a csúcsot. Ha az inozitol-hexanikotinátot fogyasztunk, ez a szabad nikotinsav szintjének tartós emelkedését eredményezi a vérben és a plazmában, míg a nikotinsav gyorsan felszívódik és metabolizálódik orális bevételt követően.

Ezért úgy döntöttünk, hogy az aktív inozitol-hexanikotinát B3-vitamint, nikotinsav és nikotinamid B3-vitamin formák is kísérik B-komplex extra termékünkben.

B5-vitamin - Bioaktív pantetin vagy inkább kalcium-D-pantotenát? 

Bár a pantoténsav aktív formája a pantetin, az nem értelmezhető B5-vitamin forrásként, mert eltérő élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Nagy dózisban (600-1200 mg) csökkenti a vérzsírok szintjét, így ez a forma csak önállóan és nem B-komplexben értelmezhető B5-vitamin forma. Ráadásul az emberi szervezetben a pantetin bevitelének metabolikus sorsa nem került még egyértelműen megállapításra.

A pantoténsav felszívódását követően egy kéntartalmú vegyületté, panteteinné alakul át, ami pedig koenzim A-vá, a pantoténsav biológiailag aktív formájává. A koenzim-A részt vesz számos gyógyszer és méreganyag máj általi kiválasztásában, felelős a koleszterinszintézis kezdeti lépéseiért, illetve a koleszterin összes származékáért, beleértve a szteroidokat, a D-vitamint és az epesavakat.

Választásunk a kalcium-D-pantotenát, a B5-vitamin egy stabil vegyületére esett, mely a pantoténsav kalciummal képzett sója. A kalcium-D-pantotenát még a véráramba kerülés előtt pantoténsavvá alakul, ezért találjuk meg ezt a formát a Natur Tanya B-komplex extra termékben, az élettani hatásokhoz szükséges 125-200 mg közötti mennyiségben.

B6-vitamin - Bioaktív piridoxál-5’-foszfát vagy inkább a piridoxin-HCl?   

A B6-vitamin koenzim (enzimatikusan legaktívabb) formája az a P-5-P (piridoxál-5’-foszfát), mely a B6-vitamin státusz becslésének egyik fő indikátora. Ez az egyetlen olyan biomarker, amely leginkább tükrözi a B6-vitamin szöveti raktárait. Mivel a B6-vitamin piridoxin-HCl formában való túlzott mennyiségben történő bevitele idegrendszeri károsodást okozhat, valamint kedvezőtlenül befolyásolhatja a motoros és érzékszervi funkciót. Így nem kérdés, hogy a B6-vitamin esetében a piridoxál-5-foszfátot választottuk, ezzel elkerülve a piridoxin HCl által kiváltott negatív tüneteket.  

Az EFSA 2023-ban publikált szakvéleményei alapján a B6-vitamin UL értéke 12 mg-ra módosult a felnőttek esetében, így itt ez lehetett a lehető legnagyobb dózis!

B7-vitamin – Csak bioaktív D-biotin! 

Bár a biotinnak 8 különböző sztereoizomerje létezik, ezek közül csak a D-biotin a biológiailag aktív forma, és mivel a természetben is csak ez található meg, ráadásul az étrend-kiegészítőkben is csak a D-biotin forma engedélyezett, nem volt kérdés, hogy mivel kell formuláznunk B-komplex extra termékünket, 500 mcg dózisban a napi adagban.

A B7-vitamin vagy H-vitamin (a „H” a „haj és bőr” jelentésű német „Haar und Haut”-ot jelenti) néven is ismert biotin, szintén a szervezetben elsősorban mint enzimek kofaktora funkcionál.

B9-vitamin - Bioaktív folát vagy inkább folsav?

A folsav egy többlépcsős folyamat során alakul át biológiailag aktív foláttá. És mivel a folát [6(S)-5-Metil-tetrahidrofolsav, glükózamin só)] bizonyítottan jobb biohasznosulással rendelkeznek a szintetikus folsavval (pteroilmonoglutaminsav) összehasonlítva, természetes, hogy elkerültük a folsav használatát.

E helyett a 3. és 4. generációs folát formákat [kalcium-L-metil-folát és (6S)-5-Metil-tetrahidrofolsav, glükózamin sóból – koenzim forma] választottuk, melyek kiváló alternatívák MTHFR enzimmutációja esetén, hiszen biológiai átalakulás nélkül azonnal felhasználhatóak az emberi szervezet számára.

B12-vitamin  -  Bioaktív B12 koenzim formák vagy inkább inaktív B12-vitamin?

Mivel palettánkon megtalálható önálló termékként is a B12-vitamin, kétféle koenzim formával (METILKOBALAMIN ÉS ADENOZILKOBALAMIN), nem volt kérdés, hogy milyen B12-vitamin formákat használunk, B-komplex extra termékünk formulázásánál. De, miért kellett minkét koenzim B12-vitamin formát az összetevők között szerepeltetnünk? Mert eltérő élettani tulajdonságokkal rendelkeznek!

Amíg a METILKOBALAMIN csökkenti a homocisztein szintet és előállítja a legfontosabb metil-donort, a SAMe-t (S-adenozil-metionin), addig az ADENOZILKOBALAMIN a B12 mitokondriumokban található aktív formája. Feladata a sejtekben található mitokondriumok támogatása és védelme (erre a metilkobalamin nem képes), továbbá a mielinhüvely kulcsfontosságú összetevője, mely védi az idegsejteket a testben és az agyban, illetve lehetővé teszi számukra az ingerekre való gyors reagálást.

Tudj meg többet legújabb fejlesztésünkről, a terméknévre kattintva: Natur Tanya® B-KOMPLEX EXTRA

ÉLJ A TERMÉSZETTEL! 

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.