Mennyi vizet iszunk és mennyit kellene?

Milyen tünetek jelentkeznek nem megfelelő folyadék fogyasztás esetén?

Amennyiben a szervezet nem kap elég folyadékot, első körben a nyáltermelést veszi vissza, majd a vizelettermelés is csökken, azaz kevesebbet ürítünk. Azt gondolhatnánk ez nem is olyan rossz, de ilyenkor a vese valójában kétszer annyit dolgozik, hogy a kevés folyadékkal a méreganyagokat ugyanúgy kiüríthesse, ráadásul, ha erre nem képes a dehidratáltság miatt, akkor a méreganyagok felgyülemlenek és ott panganak a szervezetünkben.

Ha a szervezetben még ezt követően is csökken a folyadék, akkor rövid távon felgyorsult szívműködést, fejfájást, bőr szárazságot is tapasztalhatunk, míg hosszútávon megsínylik a porcok, a vérnyomás és a kognitív funkciók is. Az elsőszámú ellenőrzési pont a megfelelő folyadékbevitel tekintetében, ha a vizeletünket figyeljük, ami kevés folyadék fogyasztás esetén sötét színűvé, sűrűvé, kellemetlenebb szagúvá válik.

puridren-lipo-plus-3.jpg

Mikor mennyit igyunk?

Az ivás mennyisége függ az egyének szervezetétől. A jobban izzadó, többet ürítő emberek számára magasabb folyadék bevitel szükséges, míg a kevésbé verejtékezős, alacsony testsúlyú egyéneknek kevesebb. A vízfogyasztás mértéke azonban sok mindentől függ. Fontosak az időjárási körülmények, melegebb, szelesebb napokon több a folyadékigény, mint a hidegebb, nedvesebb évszakokban. A nagyobb fizikai igénybevétel például erőnlétet kívánó munkák, sportolás esetén szintén több folyadék szükséges.

A nap folyamán egyenlő folyadékbevitel szükséges, ugyanis a szervezet nem képes hosszútávon tárolni a vizet, így, ha délelőtt megiszunk 3 liter folyadékot és délután semmit, akkor nem jó úton járunk és hamar kiszáradhatunk. Ebéd előtt és után közvetlenül ne igyunk várjunk fél-egy órát különben a szervezet nehezebben emészti meg a táplálékot. Érdemes tudni, hogy a szomjúság már a dehidratáltság jele, tehát nem csak akkor kell inni, amikor szomjasak vagyunk, hanem már bőven előtte is. Ha egy körülbelüli víz mennyiséget kellene mondanunk, amit a nap folyamán el kell fogyasztanunk, akkor azt mondhatnánk, hogy a testsúly háromszorosát százzal elosztva megkapjuk literben a napi elfogyasztandó folyadék mennyiséget. (Pl. ha valaki 55 kg, akkor 3x55 = 165 -> 165/100 = 1,65 liter folyadék/nap) Természetesen ez a mennyiség egy irányszám, mert ahogy fent is említettük a folyadék pótlás sok mindentől függ.   

Milyen folyadékkal pótoljuk a vízveszteséget?

A legjobb folyadék a tiszta forrásvíz, azonban ehhez igencsak kevesen tudnak hozzájutni. Ennek okán pótoljuk a folyadékot tisztított, szűrt csapvízzel vagy ásványvízzel. Az ásványvízről azonban érdemes tudni, hogy időnként váltogatni kell. Minden ásványvíz másfajta ásványokat tartalmaz, különböző mennyiségekben és egyfajta ásvány túlzott bevitele is okozhat egészségügyi problémát, ezért érdemes cserélgetni időközönként az ásványvíz márkákat.

Kerüljük a szénsavas és cukros üdítőket, mert ezek amellett, hogy nem pótolják megfelelően a folyadék mennyiséget még számos káros egészségügyi hatást is hordoznak magukban. Amennyiben ízetlennek találjuk a vizet tegyünk bele egy kis citromot, gyömbért, lime-ot vagy választhatunk különböző gyümölcsök közül is, amiket beleszeletelünk, mint például eper vagy narancs, de készíthetünk belőle teát is.

Szintén fontos, hogy ne fogyasszunk jég hideg italokat, mert ezek nem hűsítenek jobban, mint szobahőmérsékletű társaik, azonban a szervezetre negatív hatással lehetnek. A legjobb a szobahőmérséklet, de ha hidegebbet szeretnénk, akkor maximum a kamra vagy pince hideg hőmérsékletet válasszuk.

puridren-lipo-plus-2.jpg

Natur Tanya® Puridren® és LIPO+® gyógynövényes koncentrátumok

A vízfogyasztás pozitív élettani hatásai tovább fokozhatók, például célzott salaktalanító-méregtelenítő gyógynövényekkel, melyből 12 félét is tartalmaz Puridren® főzetünk. A kúraszerű alkalmazás javít a mindennapi életminőségen, a lomha anyagcserén, és olyan külső változásokat is eredményez, mint a csökkenő narancsbőr jelenség, a feszesebb kötőszövet, a fiatalosabb arckontúr, a szebb bőr és a csillogó, világító szemfehérje. Az elkészítéséhez csak vízre és 25ml-nyi koncentrátumra van szükség! Amikor méregtelenítünk a folyadékbevitelt növeljük és fogyasszunk 20 kilogrammonként 1 liter vizet.

Lipo+ névre hallgató főzetünk pedig tökéletes választás azok számára, akik a nyár legjobb zsírégető koktélját szeretnék elkészíteni a laposabb hasért és keskenyebb csípőért. A Lipo+ 12 célzott gyógynövényt és egy prebiotikumot koncentrál ehhez. Csak víz kell hozzá és narancs, citrom, lime vagy uborkakarika. A zsírégető koktél kitűnő hűsítő ital is, fűszerezzük bátran menta vagy citromfű levéllel és a jégkockákról se feledkezzünk el.

A Puridren® és LIPO+® koncentrátumok nagy előnye még, hogy enyhe aromájukkal ellensúlyozzák a víz semleges ízét, így a folyadék fogyasztást élvezetesebbé és könnyebbé teszik. Itatják magukat! Nyári koktélnak alkalmazva nem csak az egészségünket óvhatjuk velük, de a folyadék pótlást is egyszerűbbé tehetjük.

 puridren-lipo-plus-1.jpg

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.