Meglengették a startzászlót! Kezdődik a Maskara mulatság!

Meglengették a startzászlót! Kezdődik a Maskara mulatság!

Elérkezett január 6-a, vízkereszt napja, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kezdetét veszi a farsangi vigadalom. A maskarás bál kezdőnapja, mindig ugyanakkorra esik, de a vége minden évben máskor van. Idén Hamvazószerda február 26-ára esik, így eddig tart a páratlan mulatság. Érdekességnek - és lassan már a farsanghoz tartozó, de külön ünnepnek - mondható a torkos csütörtök, mely abból eredt, hogy a hamvazószerda utáni napon a böjtöt még nem tartják, hogy a farsangból maradt ételeket, italokat el tudják fogyasztani.

Néhány helyen, egyedülálló módját találhatjuk az ünneplésnek. Ilyen például a Velencei Karnevál.

Farsang a világban

Megannyi helyen ünnepelik a farsangot, de van néhány olyan is, ahol egyedülálló módját találhatjuk az ünneplésnek. Ilyen például a Velencei Karnevál, a Rio De Janeiró-i mulatság vagy itthon a méltán népszerű mohácsi busójárás, melyről a cikkünk végén még olvashattok.

A mulatság utolsó napjaival, a farsang farkával tulajdonképpen a tél végét, a tavasz kezdetét ünnepeljük, ami az őseinknél a termékenység és bőség időszakának kezdetét jelentette. Ekkor különféle díszekkel, maszkokba, álarcokba bújva ünnepelték az emberek ezt az időszakot.

A farsang legfőbb eseményei az utolsó három napra összpontosulnak.

Farsang Magyarországon

Hazánkra is jellemző, hogy a farsang legfőbb momentumai az utolsó három napra (farsangvasárnap, farsang hétfő, húshagyó kedd) összpontosulnak. Őseink a mulatságot abból az okból rendezték, mert azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák - a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Mindezért vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással és boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni ezeket a rossz szellemeket.

A maskarás mulatság nem csupán a beöltözésről, a bálokról, az ünneplésről, a felvonulásról, hanem az evés-ivásról és a köszöntőkről is szól.

Farsangi ételek

A farsang jellegzetes ételei közé soroljuk a káposztát, a disznóhúst és a fánkot. Számtalan kiváló receptet találhatunk az interneten, mellyel tökéletessé varázsolhatjuk a farsangot, de szerintünk a legjellemzőbb étel mégiscsak a farsangi fánk, melyhez hoztunk egy egészséges receptváltozatot is.

Hozzávalók:

  • ½ kg – ¾ kg zabpehely liszt –ezt gyúrásnál meglátjuk a tészta állagából mennyi fog kelleni
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl növényi tej
  • 2 db tojás sárga és 1 egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál darált barna vagy nádcukor

A recept igazán egyszerű. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. Amikor ez készen van, akkor a többi hozzávalóval és egy csipet sóval összegyúrjuk a tésztát. Arra figyeljünk oda, hogy a megolvasztott vajat utolsónak adjuk a keverékhez. Langyos helyre téve megkelesztjük a tésztát. Ezt követően kinyújtjuk és kis kör alakokat szaggatunk belőle. Az igazi titok az, hogy a közepesen forró olajba mikor beletesszük, a közepét meg kell kissé húzni. Az eredmény mennyei finom!

Farsangi köszöntő

A farsang kihagyhatatlan kelléke a farsangi köszöntő. Megannyi jobbnál jobb dal, vers látott már napvilágot a farsanggal kapcsolatban, melyek megunhatatlanok és jókedvre derítenek. Az egyik nagy kedvencünk Gazdag Erzsitől az Itt a farsang.

„Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
értük van a parádé.”

Gazdag Erzsi

A magyar farsang fergeteges rendezvénye a Busójárás.

Busójárás

A magyar farsang fergeteges rendezvénye a Busójárás. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával hozzák összefüggésbe, mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról. Ebből indult ki a ma már turista látványossággá fejlődött népszokás, a mohácsi busójárás. A busók kifelé fordított szőrmével ellátott bundát, szalmával kitömött gatyát és bocskort viselnek. Követőik a jankelék feladata, hogy az utca népét távol tartsák a busóktól. A mohácsi busójárás alkalmával nem csupán a felvonulásnak lehetünk szemtanúi, de minden évben számos érdekfeszítő programon vehetünk részt, így érdemes egyszer programra tűzni és ellátogatni a busójárás valamelyik napjára. Az idei busójárás teljes programját itt találjátok: https://www.mohacsibusojaras.hu/

Farsangkor Ti is vegyétek fel álarcotokat, vigadjatok, táncoljatok, egyetek és igyatok, ünnepeljétek a tél végét, a tavasz kezdetét, az első igazán meleget adó napsugarakat és az élet apró örömeit!