termeszetes-immunrendszer-vitaminok-novenyek-probiotikum-bakterium-virus-fertozes-00.jpg

Az immunrendszer

Az ember folyamatosan ki van téve olyan mikroszervezeteknek, amelyeket belélegez, lenyel, vagy a bőrét és a nyálkahártyát lakják. Az, hogy ezek az organizmusok behatolnak és betegségeket okoznak-e, mind a szervezet patogenitásának (a rendelkezésére álló virulencia faktorok), mind a gazdaszervezet védelmi mechanizmus integritásának eredménye.

Az immunrendszer a limfoid szervek – mint a sejtek, humorális faktorok és citokinek – interaktív hálózata. Az immunrendszer alapvető funkcióját a gazdatest védekezésében, akkor lehet legjobban látni, amikor rosszul működik, ugyanis az immunrendszer inaktivitása súlyos fertőzéseket és immunhiányos daganatokat eredményez, míg a túlzott aktivitás allergiás és autoimmun betegségeket okoz.

Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket az alulműködéses- és túlzott állapotokat, immunrendszerünket egyensúlyban kell tartanunk. A téli időszakban pedig kifejezetten fontos, hogy kicsik és nagyok is figyeljenek a szervezet jelzéseire, és ne engedjék az immunrendszer mérlegének nyelvét kibillenni. Szervezetünk védekező rendszerét több oldalról is támogathatjuk a természet erejével:

termeszetes-immunrendszer-vitaminok-novenyek-probiotikum-bakterium-virus-fertozes-03.jpg

1. Alapvitaminok

Az immunrendszer hatékony működéséhez megfelelő vitamin-, zsírsav- és nyomelem bevitelre van szükség. A mikrotápanyagok hiánya elnyomja az immunfunkciókat, ez pedig növeli a fertőzésekre való hajlamot, a megnövekedett morbiditással és mortalitással.

A fertőzések súlyosbítják a mikrotápanyagok hiányát azáltal, hogy csökkentik a tápanyagbevitelt, növelik a veszteségeket és az anyagcsere útvonalainak megváltoztatásával zavarják a felhasználást. Ennek eredményeképpen mérvadó a prevenció, az immunrendszer megerősítése és ezzel együtt a fertőzések megelőzése.

Ma már tudjuk, hogy a megfelelő zsírsavpótlás, a szerves cink, szerves szelén, C- és D-vitamin ellátás elengedhetetlen az immunrendszer egészsége szempontjából, hiszen ezen tápanyagok bizonyítottan segítik a vírus- és bakteriális fertőzésekkel szembeni védekezést, és akut fertőzések esetén a gyógyulási időt rövidítve is támaszkodhatunk rájuk.

COVID-19 vírusfertőzés és vitaminstátusz

Sőt, néhány friss tanulmány közvetlen bizonyítékot is szolgáltatott a cink-, szelén-, C- és D-vitamin státusz, valamint a COVID-19 vírusfertőzés lefolyása közötti összefüggésekről, melyek a jó immunválaszok mellett és a gyulladások csökkentését is hangsúlyozzák.

Természetesen nem megfeledkezve arról, hogy az immunrendszer egészségéhez az egyén életmódja az elsődleges, és a vitaminok csak, mint kiegészítő elemek jöhetnek szóba a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás kiegészítéséként. Ismerd meg Omega zsírsavakat koncentráló új formulánkat és a C-vitaminok legizgalmasabb változatait is: liposzómás C, csipkebogyós-flavonoidos ultra C, C-POR, C-vitamin rágótabletta és amikor a C-vitamint, D és K-vitamin is kíséri. Kattints a kiemelésekre!

termeszetes-immunrendszer-vitaminok-novenyek-probiotikum-bakterium-virus-fertozes-02.jpg

2. Hasznos baktériumok, probiotikumok

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a probiotikus baktériumok javítják a gazdaszervezet immunfunkcióját. A probiotikumok, számos immunmechanizmus aktiválása révén jelentős hatással vannak a nyálkahártya és a szisztémás immunrendszer működésére. Ezenkívül a probiotikumok hozzájárulnak mind a bél, mind az e körülmények között károsodott csecsemőmirigy szövettanának helyreállításához. A probiotikumok biztonságos és természetes stratégiaként jelennek meg az allergia megelőzésében és kezelésében is.

A probiotikumok immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkeznek, növelik a makrofágok vagy más néven a természetes ölősejtek aktivitását, modulálják az immunglobulinok (ellenanyagok) vagy citokinek (immunsejtek közötti információátadó molekulák) szekrécióját, és csökkentik a kórokozók megtelepedését.

A bélbaktériumok adják az ellenálló immunrendszer 70%-át, ezért érdemes odafigyelnünk ezeknek a mikroorganizmusoknak a megfelelő táplálására. A probiotikumok vagy más néven jó bélbaktériumok felelősek a táplálék lebontásáért, a tápanyagok visszajuttatásáért a sejtekbe, a vitaminok továbbításáért és mindemellett még gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert.

A Ferzym® egy olyan szabadalmaztatott eljárással készült ampulla, ahol dupla prebiotikus védőréteget húztak a probiotikumokra. Az egyik védőréteg garantálja az eljutást a bélflóráig, míg a másik réteg csak a bélflórában oldódik és ott táplálékként jelenik meg a hasznos bélbaktériumok számára. A Ferzym® ampulla 7 milliárd, élő probiotikus törzzsel készült, mely már két éves kortól fogyasztható!

termeszetes-immunrendszer-vitaminok-novenyek-probiotikum-bakterium-virus-fertozes-01.jpg

3.  Növényi fitovegyületek

A normál, egészséges immunvédelmi rendszer fenntartása csökkenti a megbetegedések és tünetek előfordulását, vagy súlyosságát. Az immunrendszer számára sokféle tápanyag jelenti az egyensúlyt, és ebbe beletartoznak a növényi fitovegyületek is, melyek különféle biológiailag aktív anyagok az immunrendszer homeosztázisának fenntartására.

A természet patikájának különlegessége a Nordic Koivu® bio nyírfanedv, mely 100%-ban természetes immuntámogató mivoltának köszönhetően már csecsemőkortól fogyasztható. A nyírfanedv számtalan éltető elemet tartalmaz, mint a betulin, komplex szerves savak, fruktóz, glükóz, aminosavak, vitaminok, proteinek, természetes erjesztő anyagok, fitovegyületek és fitoncidok.

Ezeket a vegyületeket a növények termesztik saját maguk védelmére, így a szabadalmaztatott eljárással egyből az üvegbe töltve nem csak a nyírfáknak, de nekünk, embereknek is védelmet nyújtanak a kórokozó vírusok, baktériumok és gombákkal szemben. A bio nyírfanedv nem csupán erősíteni képes az immunrendszert, hanem túlműködés esetén mérsékli annak működését, így megtartva az optimális egyensúlyt.

Értékes fitovegyületekkel büszkélkedik a szőlőmag lisztünk és szőlőhéj mikroőrleményünk is. Tápanyagokban gazdag élő élelmiszerek a bio csíramagok is, melyeket könnyedén termeszthetsz otthon a legkisebb konyhában is.

termeszetes-immunrendszer-vitaminok-novenyek-probiotikum-bakterium-virus-fertozes-04.jpg

4. Gyógynövények

Számos gyógynövény és növényi kivonat vegyületeiről tudjuk, hogy immunmoduláló,  gyulladáscsökkentő és szabad gyököket eltávolító tulajdonságokkal rendelkeznek. A legismertebb és legtöbb kutatási hátérrel rendelkezők a teljesség igénye nélkül: az Echinacea, a propolisz, a fokhagyma, a fekete köménymag, a kurkuma és az adaptogének.

Ezeknek a növényeknek funkcionális összetevőket adományoznak, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle kórokozók ellen. Cselekvési módjaik közé tartoznak az immunrendszer fellendítése és helyes működése, az immunspecifikus sejtek aktiválása és szuppressziója, több olyan útba való beavatkozáson keresztül, amelyek végül az immunválasz és a védekező rendszer javulásához vezetnek, és amelyek rákprevenciónál is.

A fertőzésekkel szembeni természetes védekezést a növényi hatóanyagok mellett a legmodernebb gyártástechnológiák is segítik. Ennek köszönhetően ma már koncentrálni képesek például az Echinacea vírus és baktérium ellenes vegyületeit, sőt célzottá tudják tenni a standardizált kivonatokat életkorra vagy panasznak megfelelően, pl: Echinacea torokspray. Így például 3 éves kortól az Echinaid® szirup a legjobb betegség megelőző prevenciós eszköz, 6 éves korról az Echinaid® alkoholmentes csepp, míg felnőtteknél már a kétféle Echinacea kivonatot koncentráló kivonat az Echinaid® kapszula.

Zárszó

Immunrendszerünk védi a testünket a környezetben előforduló fertőző ágensektől (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták). Az egészséges immunfunkciót sok tényező befolyásolja, ilyen az életkor, a stressz, a fertőzések, az oltások története, a gyermekkori táplálás és a felnőttkori életvitel, mint; egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, dohányzás, alkoholfogyasztás…

Egy biztos szervezetünk tápanyag ellátottsága (makro és mikrotápanyagok) nagyon fontos tényező a jó immunképességhez. Az alacsony tápanyagszint károsítja az immunrendszert, mert elnyomja az immunfunkciókat. Az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges tápanyagok közé tartoznak az értékes fitovegyületek, az esszenciális zsírsavak, a vitaminok, az ásványi anyagok és jó minőségű fehérjék.

Gyakorlatilag az immunitás minden formáját befolyásolhatja ezen tápanyagok egy vagy több hiányossága. Kutatások is alátámasztják, hogy a hiányos tápanyagok étrendbe való felvétele helyreállíthatja az immunfunkciókat és a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A legtöbb vizsgált tápanyagokra szerettük volna itt felhívni a figyelmet, melyek étrendi dúsításával fokozhatjuk az immunfunkció egyes aspektusait.

Élj a természettel! Natur Tanya®