Főzz, süss, élvezd az ízeket és légy egészséges!

A narancssárga csoda az élet apró örömeit hozza el Neked. Na de miről is beszélünk? Nem másról, mint a sütőtökről. Ez az őszi idényzöldség számtalan módon felhasználható, mennyei finom és még a látványa is mosolyt csal az arcodra.

Főzz, süss, élvezd az ízeket és légy egészséges!

Sütőtök a konyhában

Bármit készítesz sütőtökből, a siker garantált! Legyen az leves, köret, desszert tutira mehetsz, ha a sütőtököt választod a fő alapanyagként. Mindemellett rendkívül egészséges és az őszi szezonban igazán pénztárcakímélő módon hozzájuthatsz. A sütőtök remek kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitamin és folsav forrás.

A sütőtök megannyi pozitív hatást gyakorol szervezetünkre.  A gyulladásos megbetegedések és tüdő problémák esetén is számíthatunk rá, az asztma és allergiás köhögés esetén is a segítségünkre siet, sőt támogatja emésztésünket és serkenti a máj működését. Alacsony kalóriatartalma révén pedig kiváló társunk a fogyókúra során is.

Főzhetünk belőle levest, mely lehet a klasszikus tejszínes, de pikánssá is varázsolhatjuk.

 

Milyen ételek készülhetnek sütőtökből?

Ez a fantasztikusan édes zöldség számos étellel remekül kombinálható és nagyon sokféleképpen elkészíthető. Főzhetünk belőle levest, mely lehet a klasszikus tejszínes, de pikánssá varázsolhatjuk gyömbérrel, naranccsal, curryvel, mézzel vagy éppen baconnel. Mindemellett elkészíthetjük gluténmentes vagy laktózmentes változatban is.

A sütőtök köretként is tökéletesen működik, legyen belőle egyszerű sütőtök kocka, kecskesajtos tökpüré, spenótos vagy gyümölcsös körítés, bármelyik formájában megállja a helyét és biztos lehetsz benne, hogy a gratuláció az étkezés után nem marad el.

Sütőtök mint desszert? Igen, pompás befejezése a főétkezésnek! Süssél tortát, muffint vagy pitét, készíts hűsítő sütőtökös sajtkrémes ínyencséget és megkérdőjelezhetetlen lesz, hogy fejedelmi formájában zárod az ebédet.

A sütőtök minden apró elemét felhasználjuk, hiszen a magja is kivételes erővel bír. A tökmag kiváló E, B és K vitaminforrás. Cinkben és fehérjékben is gazdag, segíti a minőségi alvást, javítja a koleszterinszintet és a prosztata állapotát, illetve a csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenti. 

A tökmagot nem csupán magában ehetjük, de készíthetünk belőle olajat vagy lisztet is, mely az ételeink alapanyagait ugyanúgy képezhetik, így az íz és a pozitív következmények is magasztosabbak lesznek.

A sütőtök minden apró elemét felhasználjuk.

Sütőtökfaragás, öröm az egész családnak

Tudod, mi készülhet még a sütőtök testvéréből, a dísztökből? Remek családi, társasági mulatság a tökfaragás, melyben  nem csak a barkácsolás ideje alatt lelheted örömed, de azt követően jó pár napig csodálhatod a világító munkádat! A tökfaragáshoz ma már szinte mindenhol kapható faragó szett, sőt kezdők külön sablonokat is vásárolhatnak, mellyel már az első munkájuk is profi szinten kivitelezhető lesz. Ha egyszer kipróbálod, akkor biztos lehetsz benne, hogy minden évben folytatni fogod a hagyományt és nekilátsz a dísztök kialakításának! Pár év és tuti, hogy már csak a képzeleted szab határt a tökös díszeidnek!

Remek családi, társasági mulatság a tökfaragás

Tökmagolaj a fürdőszobában

A tökmagolajat külsőleg is használhatjuk! A kis magokból készített olajban hajunk és bőrünk egyik kulcsfiguráját is megismerhetjük. Külsőleg alkalmazva erős, gyönyörű, fényes és töredezettség mentes hajkoronát kaphatunk, míg a bőr esetében feszesítő és védelmi forrásaként is szolgálhat.   

A kedvenc szépség receptünket most megosztjuk veletek, melyet itt mi NATUR TANYÁS-ok egymás között csak Cleopátra hajzuhatagának hívunk, mert annyira fényes és erős hajkoronát kapunk tőle.

Vegyél egy evőkanál tökmagolajat, egy fél almát (pürésítve), egy evőkanál sheavajat és 1 tojást. Keverd össze, vidd fel a frissen mosott hajadra, hagyd rajta 20 percig, öblítsd le és már kész is, a hajad csillogóan ragyogó lesz és egészséges!

A sütőtök, a tökmagolaj és tökmagliszt konyhád és fürdőszobád kihagyhatatlan kellékei. Használd Te is, ízleld, nézd, szagold és keverd ki titkos receptként! A tested minden porcikája hálás válaszát küldi majd számodra, ha alkalmazod!

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.