Kipufogógőz nélkül jobb! – Európai Autómentes Nap

Címkék: Világnapok

Hallottál már az Európai Autómentes Napról?

Hallottál már az Európai Autómentes Napról?

Talán még nem, de arról már biztosan, hogy napjainkban egyre fontosabb a természet megóvásával foglalkozni, hiszen mi is a természetből kapjuk az egészségünk megőrzéséhez szükséges legjobb alapanyagokat! Éppen ezért nem mehettünk el csak úgy az Európai Mobilitási Hét, ezen belül pedig az Európai Autómentes nap mellett.

Mit is jelent a Natur Tanya® számára az Európai Autómentes Nap?

Lehetőséget, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy mi mint egyének, milyen apró lépéseket tehetünk a természeti károsodások megelőzésére, mérséklésére vagy elhárítására. A Natur Tanya® csapata, amikor csak lehet autó helyett egyébként is tömegközlekedést választja! Budapesti kollégáink, amikor csak az idő erre lehetőséget ad, biciklivel tekernek be az irodába!

Miért is kulcsfontosságú felhívni a figyelmet a kipufogógőz okozta negatív hatásokra?

A légszennyezés korunk egyik legnagyobb környezetkárosító problémája. Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt és nem engedik, hogy távozzon az űrbe. Ez az oka annak, hogy az üvegházhatású gázok minél nagyobb mértékben való levegőbe kerülése a bolygónk felmelegedését okozza. Felmérések szerint a légszennyező anyagok között a szén-dioxid (CO2) aránya a legjelentősebb, 81,2%-os, mely igen nagy mértékben járul hozzá a Föld globális felmelegedéséhez. Az üvegházhatású gázok kibocsátásáért 78%-ban az energiaszektor felel, melynek háromnegyed részét teszi ki a közlekedés. 

(* Forrás: http://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20180301STO98928/uveghazhatasu-gazok-kibocsatasa-az-eu-ban-infografika)

Miről szól az Európai Mobilitási hét?

A levegőszennyezés csökkentése, a globális felmelegedés visszaszorítása érdekében 1998 óta szeptember 22-én tartják minden évben az Európai Autómentes Napot, melyet más néven autómentes világnapnak is neveznek. 

Ezen a napon a társadalom környezettudatos viselkedésére, az autók széndioxid kibocsátására és az ennek következtében kialakuló klímaváltozásra szeretnék felhívni a figyelmet. A rendezvény egyre népszerűbb, melyen tavaly 54 ország vett részt, közel 3000 város részvételével.

A rendezvény az idők folyamán több napos eseménnyé nőtte ki magát, így elnyerve az Európai Mobilitási Hét elnevezést. Négy fontos tényezőre kívánják a szervezők felhívni a figyelmet:

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémák,
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztása,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyei,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségessége.

A rendezvény minden évben egy kiemelt téma köré épül. 2019-ben a mottó: „Sétálj velünk!”, mely a gyaloglás, előnyeire hívja fel a figyelmet. Ebben a témában találhatunk majd számos programot a most szeptemberi eseményen.
Az előbb említetteken kívül az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényen a különböző közlekedési módok igénybevételét, a közlekedési multimodalitás jelentőségét kívánják népszerűsíteni a szükségtelen autózással szemben.

A 2019. évi Európai Mobilitási Hét tehát a gyalogos közlekedési lehetőségek sokféleségére hívja fel a figyelmet. Az idei kampány szlogenje – „Sétálj velünk!” – arra bíztat, hogy találjunk helyet napi életvitelünkben egy kis mozgásnak.
A mindennapi sétának számtalan jótékony hatását ismerjük.
Tudtad, hogy napi 30 perc sétával, akár 7 évvel is meghosszabbíthatjuk a várható élettartamunkat? Ugye megéri legalább elgondolkozni, hogy milyen módon tudjuk életünk részévé tenni ezt a minimális napi mozgási tevékenységet.
A séta további jótékony hatásai a teljesség igénye nélkül:

  • növeli a tüdőkapacitásunkat,
  • segít a szívbetegségek elkerülésében,
  • pozitív hatással van a hangulatra,
  • növeli a kreativitást
  • és még a hátfájás tüneteit is enyhíti.

 automentes-nap-naturtanya.jpg

Hogyan is csatlakozunk mi, Natur Tanyások az eseményhez?

Idén a rendezvény fő mozgatórugója a sétálás, gyaloglás, így az Európai Mobilitási hét alkalmával egy napon mi is kihagyva olyan tömegközlekedési eszközöket, amelyen csak 1-2 megállót utaznánk, gyalog tesszük meg a szükséges távot. A Natur Tanyához igazán közel áll a mozgás, mivel az fitt életmód egyik szerves részét képezi, így a séta csakis az egészségünkre válhat! 

Sétáljatok Velünk Ti is a mobilitási héten, mert ezzel nem csak a Földért, de saját magatokért is sokat tesztek!


Az Európai Mobilitási hét rendezvények elért eredményei

A nemzetközi rendezvényhez idén is csatlakozott Magyarország, ahol számos városban válnak elérhetővé szeptemberben a „Sétálj velünk” programok. Tavaly itthon több mint 260 település kapcsolódott be az aktivitásba és a közel 50 ország nemzetközi versenyén igazán előkelő, harmadik helyezést sikerült elérnünk. Ezen a napon nem csupán hagyjuk a földet fellélegezni, de az egészségtudatos életmódra is ösztönzik a lakosságot. Mindamellett, hogy a föld egészségét javítjuk, a sajátunkat is kifejezetten jót teszünk, ha inkább bringával, rollerrel vagy sétálva közlekedünk munkahelyünkre.

A rendezvény célkitűzése a lakosság hosszú távú szemléletformálása az élhetőbb környezetért azzal, hogy a munkába járáshoz nem autót, hanem egyéb alternatív környezetkímélő eszközöket vesznek igénybe. Ezt a megmozdulást azzal is erősítik, hogy a hazai önkormányzatok idén 180 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a szeptember 16-22. között 18. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampányhoz kapcsolódó programok megszervezésére, lebonyolítására. Céljuk a környezettudatos, tiszta közlekedésre való motiválás, az alternatív közlekedési lehetőségek megismertetésével és a káros hatások víziójának felvázolásával.

 automentes-nap-naturtanya-kerekpar.jpg

A csatlakozott városok vezetői igyekeznek autóhelyettesítő közlekedési eszközök széles tárházát felvonultatni, melyekből például a főváros tekintetében már rengeteg meg is valósult.
Néhány ezek közül:

  • az elektromos autókölcsönző Greengo,
  • a MOL Bubi vagy Donkey Republic kerékpár használati lehetőség,
  • az Blinkee.city elektromos robogó bérlés
  • illetve legutóbb a Lime elektromos roller kölcsönzés is.

Ez utóbbinak legnagyobb előnye, hogy nem kell dokkoló állomást se keresni a használatához, bárhol ott hagyható a piros zónán belül és induláskor egy applikáció segítségével könnyedén megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi szabad eszközt. Folyamatosan épülnek a településeket összekötő és a városokban fellelhető kerékpárutak, melyeket szintén a kipufogómentes közlekedés növelése érdekében alakítanak ki. A városok szélén, illetve a vonat állomásokon, buszpályaudvarokon egyre gyakrabban találkozhatunk az úgynevezett P+R parkolókkal is, melyek arra hivatottak szolgálni, hogy az agglomerációból érkezők lerakhassák gépjárművüket és további útjukhoz a tömegközlekedést vagy egyéb környezettudatos közlekedési eszközöket használhassák.

További információért és a pontos programokért keresd fel az esemény weboldalát:
https://bkk.hu/mobilitasihet/

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.