A tibeti hangtálakról

Tibeti hangtál

Tibeti hangtál eredete

A tibeti hangtál (talán nem meglepő módon) nem is származhatna máshonnan, mint Tibetből, melyet már sok ezer évvel ezelőtt is gongattak, hogy szellemi elmélyülésüket tökéletessé varázsolják. A tálak különféle fémekből készülnek hagyományos kézi vagy modern, gépi technológiával. Az eredeti, minőségi tálakhoz 7 fémet használnak, melynek mind megvan a maga funkciója, amellyel hozzájárul a megfelelő tudatállapot eléréséhez.

Milyen fémekből készülnek a tibeti hangtálak?

Az eredeti hangtálak fém összetétele 7 anyagból áll: arany, ezüst, réz, vas, ón, ólom, higany. Ezek a fémek biztosítják a hangtálak egyedi hangzását, adják meg a harmóniát ahhoz, hogy a hangtál használata következtében az elme megnyugodjon és egy másik tudatállapotba jusson el. Az egyes anyagoknak különböző jelentőségük van amellett, hogy a hangok árnyalatait befolyásolják. Az arany az életenergiát jelképezi, az ezüst a fejlődést, a haladást, a réz a szeretetet és vonzerőt, a vas a lendületet, az ón az univerzum, az ólom maga az anyag jelképe, míg a higany a szellem és a test kapcsolata. A használt anyagok tehát a hangok egyediségén kívül különböző szimbólumokat is képviselnek, melynek energiája mind összpontosul a tibeti hangtálban. Ennek eredményeképpen ma már számos alkalommal alkalmazzák a hangtálakat olyan terápiás célokra, mint a hangmasszázs, hangterápia, hangtál terápia, hangfürdő.

A hangtálak által kiadott jótékony hangok energiát adnak.

A hang energiája

Az ember testének 70%-a víz és jól tudjuk, hogy a víz négyszer olyan jól vezeti a hangot, mint a levegő. A világon számtalan dolog tevődik össze hangból, melyek hanghullámokat, interferenciákat teremtenek. Ezen alapul a tibeti hangtál működése is. Az általa kiadott jótékony hangok hullámoztatják testünket, sejtjeinket és ezáltal energiát, erőt adnak szervezetünk számára. Éppen ezért kezdték el természetgyógyászok terápiás célokra használni ezeket az eszközöket.

A tibeti hangtálaknak különféle változatait ismerjük.

A tibeti hangtálak rangsora

A tibeti hangtálaknak is különféle változatait ismerjük, de van pár szempont, ami alapján megkülönböztetjük őket. Az egyik ilyen a használt fémek mennyisége. Amennyiben mind a 7 fentebb említett fém megtalálható a hangtálban, akkor sokkal értékesebbnek számít. Fontos a kor is: a 15 évesnél fiatalabb hangtálak kevésbé számítanak elsőrendűnek, mint az idősebb társaik. A 150 évesnél régebbi tálak már kincsnek számítanak, és léteznek akár 400 éves vagy még öregebb tálak is.

A tibeti hangtálaknál számít a méret is, hiszen a nagyobb tálakat hosszabb ideig lehet megszólaltatni, míg a kicsiket rövidebbig. Mindemellett a nagyobbak mélyebb, a kisebbek magasabb hangokkal rendelkeznek, sőt mérvadó még a hangtálak falvastagsága is. Elengedhetetlen azonban tudni, hogy a tibeti hangtálak díszítésétől nem függ a minősége. A díszítés adhat plusz látványbeli élvezeti értéket, de ez nem jelenti azt, hogy a jobban díszített példányok energiája magasabb lenne.

Mitől függ a tibeti hangtálak csengése?

A tálak által kiadott hangok több dologtól is függenek. Többek között meghatározó az eszköz, amivel megszólaltatjuk, és mérvadó az is, hogy hol helyezkedik el. Egy asztalon a nagyobb felület előbb elnyelheti a hangenergiákat, míg egy alátét használatával maximálisan kiélvezhetjük a hangtál nyújtotta előnyöket. Meghatározó ezen kívül még a hangtál falvastagsága, a hangtálat megszólaltató személy kiléte, és az ő lelkiállapota is.

A tibeti hangtálakból különböző eszközökkel tudunk kinyerni hangokat.

A tibeti hangtálak megszólaltatásának eszközei

A tibeti hangtálakból különböző eszközökkel tudunk kinyerni hangokat, melyek más-más jelentőséggel bírnak. Használhatunk fából készült ütőt vagy dörzsfát, aminek van egy szövettel bevont része és így más hangokat vált ki a hangtálból. A hangtálat gongathatjuk vagy körkörös mozdulatokkal folyamatosan is tudunk hangokat kicsalni belőle. A hang maga függ a körözés sebességétől, a helyétől, az ütés erősségétől, melyekkel mind-mind más hatást lehet elérni. Érdekes tény, hogy egy eredeti tibeti hangtál 12-14 hangot is kiad magából.

A tibeti hangtál hatásai

A hangtálakkal számos terápia folytatható, melyet ma már a természetgyógyászok előszeretettel használnak. A hangtálak jótékony hatásai közé soroljuk, hogy segítenek ellazulni, kiütik a felgyűlt energia blokkokat, lazítják az izmokat, fizikálisan és mentálisan is magasabb szintre emelnek, beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait és oldják a stresszt.

A hangterápia képes ellazítani...

Teljes feloldás természetesen

A hangterápia képes ellazítani, de ha a stressz, a feszültség túl nagyra nőtt, akkor érdemes ezt a terápiát kiegészíteni olyan természetes, jó rezgésű gyógynövényekkel, melyek fokozzák a feszültség, az idegesség, a szorongás oldását, és elősegítik a pihentető mély alvást. 

Még jobb, ha ehhez olyan kivonatot választunk, ahol a gyógynövények szinergiában állnak. Ilyen koncentrátum az ErbaVita® LietoSON csepp, ami kihasználja a népi gyógyászatból régóta jól ismert relaxáló és mentális egészséget támogató gyógynövényeket, mint; galagonya, golgotavirág, citromfű levél, hársfavirágzat, macskagyökér - és ezen gyógynövények szinergiáját. Ez azt jelenti, ha ezeket az összetevőket nem külön-külön, hanem együtt, és megfelelő arányban fogyasztjuk, akkor erőteljesebb élettani hatást zsebelhetünk be.

Töltődjünk fel a hangok erejével és nyugtassuk meg elménket és testünket a tibeti hangtál és célzott gyógynövények segítségével! Figyeljünk mentális jóllétünkre.