A migrén és a tenziós fejfájás természetes ellenszerei

A statisztika szerint a lakosság 90%-a szenved a fejfájástól legalább életében egyszer, miközben világszerte 240 millió embert visszatérő fejfájás gyötör, ez másfél milliárd rohamot jelent évente.

A migrén és a tenziós fejfájás természetes ellenszerei

A fejfájás különböző formái

Az esetek többségében a fejfájás egy tünet, mely néhány óráig tart és egy nyilvánvaló ok következménye: a szemek kifáradása, vagy alkoholfogyasztás, vagy intenzív zaj, napozás, hosszú ideig tartó koncentráció, vagy stressz okozza, de jelentkezhet influenza kísérőtüneteként is.

A fejfájás különböző formái

Más esetekben a fejfájás visszatérő jelenség lesz: időszakos fejfájás, hétvégi fejfájás, lüktető fejfájás, tenziós fejfájás, a fejet ért ütés hatására jelentkező fejfájás, menstruációs fejfájás, magas vérnyomás miatti fejfájás, anémiás fejfájás, érzelmi fejfájás, homloküreg-gyulladással kapcsolatos fejfájás és ételintoleranciával összefüggő fejfájás.

A Nemzetközi Fejfájás Társaság a fejfájásokat két csoportra osztja:

  • elsődleges, amikor nem egy meghatározott oka van, és
  • másodlagos vagy tüneti fejfájás, amikor egy nyilvánvaló oka van.

Az első csoportba tartozik két gyakori forma: a migrén és a tenziós fejfájás. 

Migrén

A vazomotoros fejfájás leggyakoribb formája. A nőknél gyakoribb, gyakran a menstruációs ciklus hormonális változásaival van összefüggésben, családi hajlam van rá, és erős fájdalommal jár.

A hossza változó. Intenzív, pulzáló fájdalom, általában a homlokban vagy a halántékban jelentkezik, néha megelőzik bizonyos jelző tünetek (klasszikus aurás migrén) és emésztőszervi, neurovegetatív és érrendszeri tünetek kísérik. Két roham között a beteg teljesen jól érzi magát. A migrén már iskoláskorban elkezdődhet nyomásos fejfájással, melyet a sok tanulás vált ki.

A fejfájások két fajtája: a migrén és a tenziós fejfájás.

Tenziós fejfájás

A krónikus tenziós fejfájás, melyet tarkótáji fejfájásnak is neveznek, a túlzott koncentráció, a szem és a nyak izmainak megfeszítésének következménye. Tarkótáji nyomásérzet. Gyakran sokáig tart súlyosbodó időszakokkal, főleg a stressz, a légköri változások és a fejtraumák váltják ki.

Kevert fejfájás

A fejfájás jelentkezhet tenziós fejfájásként a tarkótájékon, majd előre vándorol, mintha „abroncs szorítaná a fejet“. És fordítva is megtörténhet: a koponya elülső fején kezdődő fejfájás átterjedhet a tarkóra is. Ez a kevert fejfájás, melynél a migrén és a tenziós fejfájás jelei keverednek.

A fejfájás természetes ellenszerei

Mint annyi más betegség esetében, ismét a természet ajándékozott meg minket olyan gyógynövényekkel, melyek enyhíthetik a fejfájás nyűgét.

Megkérdeztük Dr. Giuseppe Maria Ricchiutót hogy több, mint tízéves tapasztalata alapján a fitoterápiában és a Specchiasol® igazgatójaként magyarázza el:

mik ezek a növényi vegyületek és hogyan győzik le ezt a kellemetlenséget?

  • A publikált tesztek a gyömbér- mirha és koffeinkivonatokkal a különböző kórházakban és egyetemeken szerte a világon megfelelő bizonyítékot szolgáltatnak. A nemzetközi szakirodalom bebizonyította, hogy ezek a növények fájdalomcsillapítóként hatnak különböző, egymást kiegészítő hatásmechanizmussal.
  • A mirha hatása a morfiuméhoz hasonlít, a gyömbér a szerotoninreceptorokra hat, mely a jólismert boldosághormon, a koffein pedig érösszehúzó hatású. A tanulmányok arra utalnak, hogy ezen kivonatok fájdalomcsillapító hatása jelentősnek mondható.

Ezek a kivonatok meg tudják előzni a fejfájás- vagy migrénrohamokat?

  • A tudományos adatok tüneti kezelésként írják le ezeket a formulákat. Megelőző kezelésként a gyömbért lehet használni a szokásos módon. Egyetlen problémának számos oka lehet: vérszegénység, arcüreg-gyulladás, szorongás, élelmiszerintollerancia, nyakproblémák.

Ezeknél a kivonatoknál is felléphetnek mellékhatások?

  • A tanulmányokban használt dózisnál, melyeket a krízis kezdetétől szednek, nem jegyeztek fel jelentős mellékhatást. Részletesebben a mirhában található gumi-oleorezin az összetevők ritka keverékét tartalmazza (gyanta, gumi, esszenciális olaj). 
  • A mirhakivonatok fájdalomcsillapító hatásáért felelős hatóanyagok a furanodiének (furanoeudesma-1,3-dién, curzerene). Ezek úgy fejtik ki a fájdalomcsillapító hatást, hogy kölcsönhatásba lépnek a központi idegrendszer fájdalomcsillapító receptoraival. 
  • A mirha fájdalomcsillapító hatású a leggyakoribb fájdalmaknál: fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, lázzal kapcsolatos fájdalmak, menstruációs fájdalmak satöbbi. A gyömbér gyökeréből nyerik ki a gingerolt, mely egy hasznos aktív hatóanyag az emésztőrendszeri tünetekkel kísért fejfájásnál, amilyen az émelygés, a puffadás és a székrekedés. 
  • A koffein pedig, mely a kávéban, a teában, a kakaóban, a guaranában, a kóladióban, és a matéban található meg, a tanulmányok szerint egy további hasznos hatóanyag a migrén leküzdésében.

A Specchiasol® híres az alapanyagok megválogatásáról. Léteznek különbségek a természetes készítmények között is?

  • Természetesen. Mi a Specchiasol®-nál sok energiát és tőkét fektetünk a kiváló minőségű alapanyagok biztosításába. A gyömbér, a mirha és más gyógynövények különböző eredményeket hozhatnak attól függően, hogyan dolgozzák fel őket. A kutatásnak és a gondos feldolgozásnak hála kitűnő eredményeket érünk el és garantálhatjuk a hatást, melyet megígérünk.
  • Lenimyr nevű termékünk, mely mirhát, gyömbért és koffeint tartalmaz, szabadalmazott eljárással készül. Berendezések, orvosok és egyetemi konzulensek ellenőriznek és adnak útmutatást: a dolgozóknak pontos szabályokat kell betartaniuk, a kivonástól kezdve a szennyeződések kiszűrésén át a végtermék elkészítéséig. Mindennek a Specchiasol® által előírt legmagasabb kritériumoknak kell megfelelnie.

*Részlet a Corriere della Sera 2018. május 13.-i Egészség mellékletéből.

A Lenimyr mirhát, gyömbért és koffeint tartalmaz.

Mirha és a fejfájás

A mirha bizonyos aktív hatóanyagai, különösen a furanoeudesma 1,3-dién és a curzerene a fájdalomcsillapítók agyi receptoraira hatnak hasonlóképpen, mint a morfium. A mirha esszenciális olaj különböző összetevői szinergikusan hatnak az endorfinnal, melyet az agy termel. Csökkenti továbbá a béta-endorfint és az andrenalint, melyek megnövekednek pszichikai stressz idején.

Nemrég végeztek egy kontrollált kísérletet 184 önkéntesen (95 nő és 85 férfi) akiknek fájdalmaik voltak, köztük fejfájás, lázzal kapcsolatos fájdalmak, ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, lumbális isiász, menstruációs fájdalmak.

Az egyik csoport 1 kapszula 200 vagy 400 mg mirhát tartalmazó kapszulát kapott naponta (mely megfelel 8 és 16 mg bioaktív furanodiénnek) 20 napon át, míg a másik csoport placebót. Minden önkéntesnél a korábbi gyógyszeres terápiához (diclofenac, ketoprofen, ibuprofen, paracetamol, tramadol, ketorolac) képest mérték a fájdalom változását.

A teszt végén egyértelművé vált, hogy jelentősen csökkent a fejfájás a női és a férfi önkénteseknél is, akik 200 mg-os koncentrációban szedtek sztenderdizált mirhát, a placebós csoporthoz képest. A fájdalom csökkenése jelentős volt a fájdalom minden más formájánál is.

Gyömbér és a fejfájás

Egy friss kontrollált tanulmányban bebizonyították, hogy a gyömbér hatékonyan kezeli a migrént úgy, mint a Sumatriptan, de mellékhatások nélkül.

A gyömbérfogyasztás előnyös hatásai az antihisztamin és gyulladásgátló vegyületeknek tulajdonítható, melyek megakadályozzák a prosztaglandinok képződését és expresszióját, melyek a gyulladásért és a fájdalomért felelősek. A gyömbér ezen kívül revitalizáló, pszichoaktív és szabályozza a fájdalommechanizmusokat, mely az endorfin felszabadulásának következménye.

Ezek a morfiumhoz hasonló vegyületek, melyeket a szervezet állít elő.  A gyömbér fájdalomcsillapító hatása különösen látványos a fejfájás esetében, melyeket emésztőrendszeri problémák kísérnek, vagy előznek meg. A gingerol és a shogaol bélmozgást serkentő hatása segít kontrollálni a hányingert, a megnövekedett nyálelválasztást, a refluxot, a szagintoleranciát és a hányást, melyek vagy megelőzik vagy kísérik a migrénes rohamot.

Koffein és fejfájás

A koffein vagy tein, melyet 1819-ben izolált a német vegyész, Friedrick Ferdinand Runge, egy alkaloid, mely természetes módon jelen van a kávéban, a kakaóban, a teában, a kóladióban, a guaranában, a matéban és az ezekből nyert italokban. Kiegészítő aktív hatóanyagként használják a migrén kezelésében, mivel érösszehúzó hatású.

Lenimyr - Egy hatékony fejfájáscsillapító a természettől!

EGY HATÉKONY FEJFÁJÁSCSILLAPÍTÓ A TERMÉSZETTŐL!

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.