A hétköznapok igazi hősei véradásra járnak!

Címkék: Világnapok

Az igazi hősök csendben cselekszenek, úgy hogy tetteikkel másoknak segítenek. Pont ezért gondoljuk azt, hogy aki véradásra jár, ők igazi hétköznapi hősök. 2019. november 27-én, a magyar véradók napján azoknak mondunk hálás köszönetet, akik „vérüket adják” azért, hogy mások gyógyulását elősegítsék. Ezen a napon viszont nem csupán köszönetet mondunk, de szeretnénk felhívni a figyelmet a véradás fontosságára is, hiszen egy kis „csapolással” akár több életet is megmenthetsz.

Magyar véradók napja

Nézzünk meg pár fontos, de mindenki számára érdekes dolgot a véradással kapcsolatban:

Kiből lehet hős?

A véradás pillanatában rendkívül fontos, hogy egészséges legyél, de ezt természetesen egy orvos a véradás előtt meg is vizsgálja, hogy biztosan tudd valódi szuperhőssé válhatsz-e. Két minimum feltételnek szükséges eleget tenni, még pedig az életkor (18-65 év között kell lenni), illetve meg kell haladni az 50 kg-os testsúlyt.

Amennyiben ennek a két kritériumnak megfelelsz és egészséges vagy, akkor a megfelelő dokumentumok bemutatása szükséges (lakcímkártya, személyi igazolvány, TAJ kártya) még a véradás megkezdéséhez. Évente a nők esetében maximum 4 alkalommal, a férfiak esetében 5 alkalommal lehet vért adni, de bázis szabály az, hogy minimum 56 napnak kell eltelnie két véradás között.

A vérvétellel ellentétben, véradás előtt enni és inni is kell!

Hogyan válhatsz életmentővé?

Számos cég szervez véradó napokat és rengeteg véradó pontot találhatsz az ország bármely pontján, de egyénileg is kutakodhatsz és elmehetsz például a Magyar Vöröskereszt Véradókamionjába is egy hősies átalakulásra. Ha megvan a helyszín, akkor rendkívül fontos, hogy a vérvétellel ellentétben véradás előtt enni és inni is kell, sőt az elvesztett folyadékot muszáj pótolni, így a hőstett után célszerű legalább 0,5 liter folyadékot elfogyasztani.

A véradás folyamán alkalmanként 450 ml és még három kémcsőnyi vért vesznek le, az elismerő szavak mellett egy 500 forint értékű étkezési utalványt kapsz, de ami ennél sokkal fontosabb akár több embernek is segíthetsz, akár életüket megmentve.

Mennyi idő alatt lehetsz hős?

Maga a véradási folyamat nem több mint fél óra, tehát összesen 30 percre van szükséged ahhoz, hogy valóságos hős legyen belőled. Természetesen minden életmentő akció kimerítő, így valószínűleg még 5-10 perc pihenőre szükséged lesz, de maximum egy óra leforgása alatt akár 3 emberen is segíthetsz!

A szuperhős funkció elérése abban rejlik, hogy egy tettel 3 emberen is segíthetsz. A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás nem csupán másokon segít, de a saját egészségedet is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportod ismerheted meg, de a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is. Mindemellett időnként az egészséged érdekében még jót is tesz a véradás, hiszen a szervezeted pótolja az elajándékozott mennyiséget, így cserélve ki friss vérre a levett adagot.

A véradáskor rendkívül fontos, hogy egészséges legyél.

A hőstett jutalma

A véradással nem csak másokon segíthetsz, de a saját szervezetednek is igazán jót teszel. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres véradóknál csökkent a rák és a szívroham kialakulásának kockázata. Kaphatsz egy kis betekintést az egészségügyi állapotodba, ugyanis a véradás előtt egy orvosi kivizsgáláson kell átesned.

A véradással ezen kívül még kalóriát is égethetsz. Egy egyszeri véradással 650 Kcal-ának mondhatsz búcsút. És ami a legfontosabb, hiszen minden hőst ez visz tovább: az a boldogság tudat, hogy másokon segítettél, az hogy emberéleteket mentettél és ezzel saját boldogság hormonjaidért is tettél valamit, melyek részben felelősek a fizikai és szellemi egészségért is.

Natur Tanya hősök

Mi Natur Tanyások is rendszeresen adunk vért, hiszen tudjuk, hogy ez a saját egészségünk érdekében is fontos és persze szívesen segítünk másokon is. Adj vért Te is, amennyiben lehetőséged van rá és ments életet, legyél igazi életmentő hős!

Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.