Sok szerv alkotja az emésztőrendszert. Az emésztés abban a pillanatban kezdődik, amikor az ételt megrágjuk, és a szájból a nyelőcsőn lefelé haladva a gyomorba jut. A vastag és vékonybél, a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy segítségével energiává alakítja át a táplálék tápanyag-összetevőit, a nem tápláló összetevőket pedig ürítendő hulladékká bontja le. Ha kiterítenénk a bélnek az élelmiszerrel érintkező felületét, az körülbelül 32 m2 lenne.
Az emésztőrendszer egy nap alatt körülbelül 7 liter folyadékot választ ki, ide tartozik a nyál amiláz enzimmel, a bélgát védő nyálka, a rossz baktériumokat elpusztító sósav, az emésztőenzimek és a lipidek emulgeálását szolgáló epe. Az emésztőrendszer 3 fő folyamatot használ az élelmiszer mozgatására és keverésére a nyelési folyamaton át, az izomhullám perisztaltikán keresztül a vékonybél rövid szakaszainak összehúzódásáig. Miután az élelmiszer építőköveivé redukálódott, készen áll a szervezet felszívására, mely a gyomorban kezdődik, de a legtöbb felszívódás a vékonybél falában megy végbe. A bélfalban található kis vér- és nyirokerek felveszik a molekulákat, és eljuttatják a test többi részébe. A vastagbél részt vesz a víz, valamint a B- és K-vitaminok felszívódásában is, mielőtt a széklet elhagyja a szervezetet.