Kirobbanó jókedv, tökéletes mozgáskombináció? Ez a zumba!

A zumba története

Kirobbanó jókedv, tökéletes mozgáskombináció? Igen, ez a zumba! A mai kor egyik legkedveltebb aerobic órája igen meglepő módon jött létre. Beto Perez nevéhez fűződik, aki aerobic és latintánc oktatóként tevékenykedett. Az egyik órája kezdetén vette észre, hogy az aerobichoz szükséges zenéket nem pakolta be a táskájába, ezért úgy döntött, hogy a nála lévő latin számokat használja. A zene hallatán óriási inspirációt kapott és levezényelte első zumba óráját, ami akkora siker lett, hogy a résztvevők elözönlötték gratulációkkal és kérték, hogy legyen még több hasonló edzés összeállítás. Ebből a véletlenből született meg az új fitnesz koncepció, ami mostanra szinte az egész világon elterjedt és óriási sikert aratott a fitnesz rajongók körében.

A zumba, mint mozgásforma

A Zumba nem csupán egy mozgásforma, hanem szórakozással, bulival egybekötött igazán kemény edzés. Az órák összeállítása mindig egy-egy egyedi koreográfia, így teljesen más, mint egy fitnesz tréning. Az edzés így pörgős és szórakoztatóvá válik.

A zumba többek között azért is különleges, mert általa szinte észrevétlenül tanulod meg a latin táncok alaplépéseit. A salsa, merengue, cumbia, quebradita, reaggeton, calypso, bachata samba, axé, latin funk, flamenco és egyéb táncok lépései is a zumba részei, így ezek elsajátítására is számíthatsz ha rendszeresen részt veszel az órákon.

A zumba a lassú és gyors mozgások váltakozásával az egész testet átmozgatja.

A zumba hatása szervezetünkre

A zumba a testre és a lélekre egyszerre hat. A lassú és gyors mozgások váltakozásával az egész testet átmozgatja, növeli az állóképességet és javítja az immunrendszert, mindemellett erőssé és izmossá tesz. A lélekre pedig a zene erejével hat. A latin dallamok hallatára a test teljesen ki tud kapcsolni. Az órákon mosolygós, jókedvű embereket láthatunk, akik élvezik a mozgást.

A zumba, mint zsírégető módszer is igazán kiváló. Egy 60 perces zumba órán, akár 600 kalóriát is el lehet égetni, ami igazán kimagaslónak számít. Rengetegen számoltak be kiemelkedő fogyásról, azok közül, akik egy héten több zumba órán is részt vettek.

Ha ki akarod maxolni a zumba zsírégető hatását, ne feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról. Vidd magaddal az edzésre a természet egészséges izotóniás italát, a bio nyírfanedvet! Jobban bírod majd a pörgős testmozgást és a folyadék- és elektrolit háztartásodat is helyreállítja.

A zumba, mint zsírégető módszer is igazán kiváló.

Zumba fajták

Bár a zumba magában is fantasztikus, napjainkra számos fajtáját alakították ki a szakemberek.

Zumba gold

Inkább az idősek számára kialakított edzésfajta, ahol kisebb intenzitással végzik a zumba mozdulatokat, illetve egy külön székes gyakorlatsort is integráltak a feladatok közé. Erre az órára tud az is jelentkezni, aki esetleg az átlagosnál kisebb erőnléttel rendelkezik, vagy épp most kezdene hozzá a mindennapi mozgáshoz.

Zumbatomic

A zumbatomicot a gyerekeknek fejlesztették ki, pontosabban a 4-12 éves korosztályt célozták vele. A mozdulatsorok egyszerűbbek, ráadásul még a spanyol nyelvvel is ismerkedhetnek a résztvevők.

Zumba Toning

Ennek az órának van egy karneváli kiegészítője, azaz most még a zenét is a résztvevők formálhatják. A Toning súlyzók speciális töltelékkel vannak ellátva, ezáltal a rumbatökhöz hasonlóan zizegnek az edzés közben. A súlyzók nem csak az izomnövelésben segítenek, de megteremtik az igazi latin buli hangulatot is.

Aqua Zumba

Az aqua zumba mozdulatsorai attól különlegesek, hogy vízben végezzük őket. A víz jótékony hatásait egyébként is ismerjük, de most a zumba életérzésével párosítva igazán eredményes edzés formulának könyvelhetjük el.

 

Reméljük, hogy a zumbáról szóló összefoglalónkkal sikerült kedvet csinálnunk ehhez az egyedülálló mozgásformához. Próbáljátok ki bátran, és valószínű, hogy az óra végeztével már a következő edzést fogjátok várni!