A kollagén egy egyedülálló formájú fehérje, mivel aminosavak hármas spiráljából áll. Ez a hármas spirálszerkezet szuperelasztikus és nagyon nehezen törhető. Sokkal elasztikusabb, mint a matracod acélrugói és sokkal rugalmasabb, mint a gumi. Ez az az anyag, ami az emberi test könnyed formájáért felel. Az egészséges kollagén szint meghatározza a fiatalosságot, a rugalmasságot, és a mozgást.

kollagen-peptid-mirejo-zselatin-elasztin-felszivodas-1.jpg

Kollagén és az öregedés

Az emberi test fehérjéinek 65%-a kollagénből épül fel.

Ízületeket, izmokat, csontokat, bőrt, hajat, és körmöket képez. Emiatt, amikor kollagénjeid elkezdenek szétesni az öregedéssel, a bőr elkezd ráncosodni és a csontok elkezdnek törékennyé válni.

A bőrünk 75 százalékban kollagénből áll 

25 éves kortól kezdve az életkor előrehaladtával a testünk évente körülbelül 1%-ot veszít a benne lévő kollagénekből.

A testünk kollagén-termelése az évek múlásával drasztikusan lassul: az elején ezt akkor vesszük észre, amikor kicsiny vonalak és ráncok kezdenek megjelenni az arcunkon, később a bőr elveszíti hidratáltságát, rugalmasságát és színét, a hajszálak elgyengülnek és erőtlenebbek lesznek, illetve fokozatosan veszítenek tónusukból a szövetek.

Amikor a test öregszik - kollagénszint

Szerkezeti tulajdonságain kívül, a kollagén a növekedés és a majdnem minden testszövet megújulásának elsődleges serkentője.

Sok, az öregedéshez kapcsolódó betegség kialakulása, szoros összefüggésben áll a rendelkezésre álló kollagén mennyiségével és magával a kollagén-hiánnyal. Amikor testünkben csökken a kollagén-termelés, fizikumunkon is megmutatkozik a hatása. A következmények; fáradtság, kimerültség és fájdalmak, illetve a teljesítmény általános hanyatlása. Ezek olyan tünetek, amelyek az életkor növekedésével csak romlanak.

kollagen-peptid-mirejo-zselatin-elasztin-felszivodas-2.jpg

Kollagén típusok és előnyök

A kollagénnek számos előnye van és néhányukat megvizsgáljuk annak érdekében, hogy jobban megértsük ezeket.

A természetben közel 30 féle kollagén típus található, más-más szerkezettel és élettani feladattal. Testünkben az öt fő típust római számokkal jelölik: I, II, III, IV és V.

I. típus: Az I. típusú kollagén a test kollagénjének körülbelül 90% -át adja. Szerkezetet biztosít a bőrnek, a csontoknak, az ínaknak, az ínszalagoknak, a kötőszövetnek sok más szerv között.

II. Típus: A második típusú kollagén lazán csomagolt szálakból áll és a rugalmas porcokban fő alkotója, amelyek párnázzák az ízületeket.

III. Típus: A harmadik típusú kollagén segíti az izmok és az artériák felépítését, vékony rostátmérő jellemzi.

IV. Típus: A negyedik legfontosabb kollagén típus előfordul a kapillárisok falában, a vesék és belső szervek tápanyaga.

V. Típus: méhlepény és a haj szerkezetéhez szükséges kollagén típus.

Kollagénpótlás – Melyik a legjobb kollagén?

Jogosan gondolsz most arra, hogy itt az ideje nekilátni a kollagénpótlásnak. Mi is erre bíztatunk! De előtte nézzük meg, hogy mivel érdemes nekifogni.

Mivel az eredeti kollagén molekulák nagyon nagyok, nem szívódnak fel hatékonyan a belekben. Ezért a kollagént fogyasztás előtt hidrolizációval kis molekulasúlyú molekulákra kell bontani.

Ez a lebontási folyamat történelmileg úgy zajlott, hogy a csontlevest készített elődeink, amelyben az állati csontok, bőr és ízületek órákig álltak forralás alatt és a kollagén így zselés réteget tudott képezni a levesek tetején, amikor a leves kihűlt. Elődeink így egészítették ki az étrendjüket anélkül, hogy tudták volna.

Amikor a kollagén hármas spirál addig a mértékig kerül lebontásra, hogy a szét lehessen választani a szálait, akkor kapjuk a zselatint (részben hidrolizált kollagén). A zselatin csak forró vízben oldódik, és csak akkor sűrűsödik zselévé, amikor kihűlt. Ez tulajdonképpen ugyanaz a zselatin, ami csontleves tetején formálódik.

kollagen-peptid-mirejo-zselatin-elasztin-felszivodas-3.jpg

Kollagén peptidek  

Ha a zselatint tovább hidrolizálják, az önálló proteinszálak még további lebontásra kerülnek, melyeket már „peptideknek” nevezünk.

Ez már teljes mértékben „előemésztett” kollagén (teljesen hidrolizált kollagén). A peptidek készen állnak arra, hogy felszívódjanak a testedben. A zselatinnal szemben amikor a teljesen hidrolizált kollagén peptideket iszod, azok közvetlenül felszívódnak a véráramban és felhalmozódnak a bőrödben, a csontjaidban és az ízületeidben.

A hidrolizált kollagén több mint 90%-a felszívódik az elfogyasztást követő 12 órában. Ez azt jelenti, hogy magas biohasznosulása van, a peptidek elérhetőek az test azonnali felhasználására, mindenféle köztes fázisok nélkül.

Jobb-e a hidrolizált kollagén peptid, mint a zselatin?

Noha a kollagén bármilyen formájú fogyasztása jobb eredménnyel jár, mintha nem juttatnád magad elegendő mennyiségű kollagénhez, amellett érvelek, hogy a hidrolizált kollagénnel történő étrend-kiegészítés sokkal jobb választás, mint a zselatinnal történő.

A hidrolizált kollagén vizsgálata sok figyelmet kapott és minden évben új kutatások jönnek ki vele kapcsolatban.

Csupán napi 25ml folyékony hidrolizált kollagén fogyasztás bizonyítottan csökkenti az ízületi fájdalmat, enyhíti az ízületi gyulladásokat és növeli a csontsűrűséget, ha elkezded fogyasztani.

Kutatások mutatják, hogy ha hidrolizált kollagént fogyasztasz, az aminosavak e kollagénforrásból felhalmozódnak a bőrben és kisimítják a ráncaidat. 2-3 hónap után, az eredmény ez lesz: nagyobb bőr elaszticitás, hidratáltabb bőr, kevésbé mély ráncok, és simább bőr.

Kutatások azt is megmutatták, hogy a hidrolizált kollagén lényegében egy belső napvédőként működik, megvédi a bőröd az UVA és UVB sugaraktól.

Az artériák belseje szintén előnyét élvezi a hidrolizált kollagénnel való étrend-kiegészítésnek. Az összes érfal ugyanis kollagénből épül fel, tehát a hidrolizált kollagénnel való étrend-kiegészítés segíthet fokozni ezeknek a véredényeknek a rugalmasságát.

A kollagén felszívódása 

A hidrolizált kollagénről szóló kutatásokban látható, hogy nagy különbség van a biohasznosulásban (a szervezeted képessége arra, hogy felszívja a kollagén peptideket).

Amikor hidrolizált kollagénről beszélünk, az 95%-ban, vagy akár nagyobb mértékben is felszívódik, és igen gyorsan. Sok kutatás megmutatta, hogy 12 órán belül 95-99%-ban felszívódik.

A zselatinnak viszont előbb alaposabban le kell bontódnia (mivel ez kb. 70x nagyobb, mint a hidrolizált kollagén), tehát a szervezetnek tovább kell emésztenie, hogy képes legyen felszívni, ehhez kellően kisméretűnek kell lennie, hogy bekerülhessen a véráramban. A részlegesen hidrolizált kollagén, azaz a zselatin, rendelkezik egy bizonyos molekuláris tömeggel is, amiről Dalton-tömegben beszélnek.

Szóval a zselatin 150.000 daltont nyom. A hidrolizált kollagén általában 2.000-3.000 közötti dalton tömeggel bír. Szóval a hidrolizált kollagén átlagosan 50-75x kisebb, és ezért jobban emészthető és gyorsabban asszimilálódik a véráramban. Nos, mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy a kisebb jobb, és hogy a kisebb gyorsabb.

kollagen-peptid-mirejo-zselatin-elasztin-felszivodas-4.jpg

Facelift® Folyékony Kollagén peptidek

Ráadásul a tengeri kollagén peptideknek különleges aminosav összetételük van, magas bennük a glicin, a prolin és a hidroxiprolin koncentrációja.

Ezek az aminosavak jótékony hatással vannak az egészségre és a szépségre. A hidroxiprolin peptidek, például a Pro-Hyp vagy a Hyp-Gly stimulálják a bőrsejteket, az ízületeket és a csontokat, és a sejtek aktiválásával elősegítik a kollagén kiválasztást.

A „szépség” kategóriájú természetes, tiszta formájú tengeri kollagén peptidek antioxidáns aktivitást fejtenek ki, és növelik a vízfelvevő és víz megtartó képességet. Ugyancsak hatékonyan csökkentik az UV sugarak által okozott károsodást, és segítenek megőrizni a bőr simaságát és rugalmasságát.

Az elasztinnal való dúsítás pedig megtöbbszörözi a kollagén hatását, és nagyobb rugalmasságot ad a bőrnek. Az elasztin ugyanis a kollagén után a kötőszöveteke második legfontosabb alkotóeleme. Ahogy öregszünk az elasztin is egyre kevésbé rugalmas, és ezzel a bőr is folyamatosan veszít rugalmasságából, és így kialakulnak a ráncok. Hogy a bőr rugalmasságát megnöveljük, és fiatalosabb kinézetünk legyen, nagyon fontos, hogy kiegészítőleg elasztinnal is ellássuk szervezetünket.

A lényegre térve a felszívódás 95-99%-os. Igen, a hidrolizált kollagénes étrend-kiegészítő drágább, mint egy tál gumicukor (zselatin), de a tudomány azt bizonyítja, hogy nagyon megéri ez az extra kiadás!

Válaszd a folyékony formájú, Natur Tanya® Facelift® Kollagén peptideket!