2020-05-10-blog-unnepnapok.jpg

Nézz körül ma és csodáld repülő barátainkat a madarakat, de közben gondolj arra is, hogy az otthonukat a fákat is védeni kell!

Minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. Az első ilyen típusú rendezvényt még 1902-ben rendezték Kőszegen. Chernel István ornitológus nevéhez fűződött, felhívták a figyelmet a madarak, illetve a fák környezetünkre gyakorolt fontosságára.

2020-05-10-blog-unnepnapok-1.jpg

Minden évben kiválasztanak egy madarat, illetve egy fát, amely nagyobb hangsúlyt kap a rendezvényeken, a kommunikációban, illetve, amelyikről több információt osztanak meg az ünnepségek keretein belül. Idén az év madara az erdei fülesbagoly, míg az év fája a tatár juhar.

A madarak mellett ezen a napon a fák is kimagasló szerepet kapnak, hiszen nem csupán a tollas repülő csivitelők otthonát adják, hanem számos más pozitív hatásukat is élvezhetjük a környezetre nézve. A fák állítják elő az oxigént, illetve nyelik el a széndioxid nagy részét, így a tiszta levegőt nagyrészt ők biztosítják számunkra. Mindemellett lassítják az éghajlatváltozást és otthont adnak a madarakon kívül számos állatfajnak, mint a mókusok vagy a rovarok. A fák jótékony hatása azonban itt még nem ért véget, hiszen védőpajzsként szolgálnak kánikula idején is. Árnyékuk frissességet és hűsítő érzést biztosít a meleg napokon.

2020-05-10-blog-unnepnapok-2.jpg

A mai nap másik kiemelt pártfogoltja a madarak. Nem csupán gyönyörű látványt nyújtanak színükkel, hanem énekükkel megnyugvást adnak a léleknek is. Azonban még ennél is sokkal többet tesznek a környezetért. Számos madárfaj tápláléka a rovarok, melyek elpusztításával kevesebb szúnyog vagy a növényekre ártalmas egyéb bogár, rovar van jelen a természetben. A madarak éppen ezért sokkal jobban működnek természetes rovarirtóként, mint bármilyen más vegyszer. Érdemes úgy kialakítani kertünket, környezetünket, hogy az a madaraknak megfelelő legyen és szeressenek hozzánk járni. Itatóval, etetővel, odúval, terebélyes bokrokkal, fákkal tehetjük számukra megfelelővé és kényelmessé a területet. Ha szerencsénk van, akkor pedig nálunk is fészkelnek és megpillanthatjuk a kis madárfiókákat, ahogy éppen a szárnyukat próbálgatják. 

2020-05-10-blog-unnepnapok-3.jpg

A Magyar Madártani Egyesület honlapján számos érdekes és annál értékesebb információt is találhatunk hazai madarainkról. Nem csupán minden korosztály számára (óvodás, iskolás, felnőttek) biztosítják, hogy tanulhassanak szárnyas barátainkról, de számos hasznos információt találhatunk a madarak etetéséről, fészkeléséről, itató és etető kihelyezéséről is. Sőt, a most még arról is gondoskodnak, hogy különböző madaras játékokkal tegyék kellemesebbé az együtt töltött időt (https://www.mme.hu/letoltheto_anyagok).

Mi Natur Tanyások védjük és tiszteljük a természetet, éppen ezért kiemelten fontos számunkra ez a nap. Ugyan minden állatot szeretünk, de a madarak között a nagy kedvencünk a fecske, az ő sorsukat igazán a szívünkön viseljük. Most, hogy már megérkeztek hozzánk, próbálunk nekik sarazó helyet készíteni. Reméljük, hogy a közelünkben fészkelnek, hiszen akkor nem csupán látványukban gyönyörködhetünk, hanem kevesebb szúnyoggal is kell majd megküzdenünk a nyár folyamán.

2020-05-10-blog-unnepnapok-4.jpg

Ami pedig a fákat illeti, mindenkit biztatunk arra, hogy ezen a napon ültessen el egy fát. Ha nincs saját kert, bármilyen rét, erdő széle is megteszi. Ha ültetünk, biztosan több lesz vele a világ, a fák pedig ezért cserébe hálásan szolgáltatják vissza számunkra az életadó oxigént.

Ha már fák napja, akkor említsük meg az egyik legtermészetesebb termékünket, a Nordic Koivu® bio nyírfanedvet. Ezt a fanedvet egy finnországi fenntartható nyírfaerdőben csapolják a fák törzséből. Ebben a bio nyírfaerdőben kiemelt figyelemmel nevelik és védik a fákat. Számtalan zöld beruházásuk van, sőt maga a fanedv palackozása is ipari titokkal védett technológia.