Mozgás + őszi táj + természet = Tereplovaglás

Amikor csak tehetjük, mi Natur Tanyások a szabadban való mozgást választjuk, hiszen ekkor nem csak testünket eddzük, de mentális egészségünkre is pozitív hatással van a természet közelsége. Na de mit is mozogjunk az ősz beköszöntével, ahol még a táj ekkori pompájában is gyönyörködhetünk? Azt hiszem erre pillanatok alatt választ találhatunk. Mozgás + őszi táj + természet = Tereplovaglás

Terep lovaglás és a természet kincsei

A hobbylovaglás egyik legkedveltebb formája a tereplovaglás. Ilyenkor az ember és a ló is kikapcsolódik, élvezi a természet csendjét, a gyönyörű színeket és illatokat. A tereplovaglás bár könnyűnek tűnik, rendkívül sok izmot átmozgat még akkor is, ha csak ügetés és vágta nélkül, sétálva közlekedünk 1-1,5 órát. A terepen a ló és lovasa együtt élik meg a természet adta kincseket, látványosságokat: gyakran találkozni színes avarkupacokkal, madarakkal, kisebb-nagyobb erdei állatokkal. Mindemellett az időjárás még nem olyan zord, hogy több évtizednyi tapasztalatra legyen szükség a téli viszonyok kínálta terepek megmászásakor.

Magyarország és a tereplovaglás

Hazánkban óriási kultusza van a tereplovaglásnak, hiszen bőségesen találhatunk a tereplovaglás adottságaihoz megfelelő útvonalakat. Ennek köszönhetően nem csak a magyar állampolgárok, de külföldi lovas turisták is jó néhányan érkeznek, hogy ebben a természeti csodában részesüljenek. Számtalan túraútvonal közül választhat ló és lovasa hazánkban, a fél órás sétáktól a több napos lovas túráig szinte minden megtalálható. A terepválasztást a lovasok tudásához mérten kell meghatározni (emelkedős, erdős, nyílt terepes, autóúton áthaladós stb.) és figyelembe kell venni a lovak tapasztaltságát és habitusát is.

Némi lovaglási tapasztalat nem árt egy tereplovaglás során

Hogyan is eshetünk szerelembe a tereplovaglással?

Azért némi lovaglási tapasztalat nem árt egy tereplovaglás során, így mindenképpen a lovaglópályán kell megkezdeni a lovaglás tanulását, de minden lovas várva vált álma, hogy kijusson végre a terepre. Na de miért is várják ezt ennyire? 

A természet látványa és a lovak közelsége egy olyan megnyugtató hangulatot, élményt nyújt, amit nehéz más sporttal, tevékenységgel elérni. Mindez pedig az őszi színek hatására még inkább lehetőséget ad a szellemi feltöltődésre. A természetben szerzett élmények, a friss levegő, az állatok, a ló közelsége mind-mind lelki kikapcsolódást nyújtó impulzusok. Már egyetlen ilyen alkalom hatására is garantált a testi-lelki feltöltődés.

Tereplovaglás haladó módra

A tereplovaglásban bárki megtalálhatja a maga szintjének megfelelő terepet. A kezdő terepen való 1 órás lovaglástól kezdve a tó túrán át, ahol még vízbe is mehetünk a lovakkal, a több napos lovas túrákig, minden tudáshoz megfelelő kikapcsolódást lehet biztosítani. Ami viszont mindenképp szükséges: a megfelelő tapasztalattal- és terepismerettel rendelkező vezető. A vezetőnek nem csupán a túra útvonalat kell körültekintően ismernie, de a lovakat és azok lovasait is. Érdemes olyan lovardát választani, ahol a vezető biztosan képes eligazodni ebben a hármas egységben. Amennyiben már megvan a kellő tapasztalat, akkor egyre hosszabb és izgalmasabb túrákban tudsz részt venni, amelyek végén, hidd el, mindig egy-egy páratlan tapasztalattal zárhatod a napot.

Gyermek lovagoltatás

Már kiskorban érdemes a gyermekekkel megszerettetni a természetet, annak tiszteletét és védelmét oktatni, így érdemes kipróbáltatni a lovaglást, mely mindezt lehetővé teszi. A gyerekek már egész pici kortól a számukra megfelelő lovakon (amik inkább pónik) kipróbálhatják a lovaglást, sőt már hazánkban is számos helyen megtalálható az úgynevezett terápiás lovaglás, mely a gyerekek komplex fejlesztését teszi lehetővé. A gyerekek rendkívül sok mindent tanulhatnak az állatokról és a természetről lovaglás közben, ami pozitívan alakíthatja személyiségüket és természet iránti szemléletüket.

A tereplovaglásban bárki megtalálhatja a maga szintjének megfelelő terepet.

Próbáld ki, garantáltan megéri!

A tereplovaglásnál számos szabályt kell betartani a biztonság érdekében, de amennyiben mindent a vezető utasításai szerint teszünk, felejthetetlen élményekben lehet részünk. Próbáljátok ki saját magatok, vagy gyerekeitekkel! Látogassatok el egy számotokra szimpatikus lovardába, vegyetek leckéket, és amikor már tehetitek (azaz a lovarda vezető szakmai hozzájárulásával) menjetek ki a terepre és élvezzétek annak minden csodáját!