Formázd újra! - Újrahasznosítás világnapja 2020. március 18.

Az újrahasznosítás világnapjának megünneplésével arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ne használjunk minden alkalommal új nyersanyagot...

Nekünk Natur Tanyásoknak mindenünk a természet, a minket körülvevő zöld világ. Ennek szellemében minden nap körültekintően figyelünk Földünk védelmére, a klímaváltozásra, a nyersanyagok felhasználására.

A mai napot kiemelkedő lelkesedéssel ünnepeljük, hiszen ma van az újrahasznosítás világnapja. Az ünneplésével felhívjuk a figyelmet: ne minden alkalommal új nyersanyagot használjunk, hanem a már meglévőket hasznosítsuk újra, csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét. Ez miért is fontos? Azért, mert a nyersanyagok kitermelése és feldolgozása felelős az üvegházgáz kibocsátások 53%-áért.

A szelektív gyűjtő konténerekbe, zsákokba, kukákba külön tehetjük a papír hulladékot, fémet, üveget...

Mit hasznosíthatunk újra?

Papír, fém, műanyag, üveg újrahasznosítása

A szelektív hulladékgyűjtést ma már mindenki ismeri. A szelektív gyűjtő konténerekbe, zsákokba, kukákba elhelyezhetünk papír hulladékot, fémet, üveget és műanyagot. Ezeket összegyűjtik, kiválogatják az üzemekben és útjukra indítják őket, hogy átdolgozást követően új életre keljenek. Azt fontos tudni, hogy minden Önkormányzatnak más szerződése van arra vonatkozóan, hogy milyen hulladékot melyik edénybe kell dobni, illetve hogy melyek azok a hulladékok, amelyek egyáltalán elhelyezhetőek a szelektív szigeteken. Éppen ezért mindenképpen tájékozódjunk lakókörnyezetünkben, hogy mit érdemes külön gyűjteni és azt követően hova kell szelektálni a különböző anyagú hulladékokat.

Elektronikus hulladékok újrahasznosítása

A fém, papír, műanyag és üveg tárgyak szelektív gyűjtése mellett, a már nem használt vagy elromlott elektronikai hulladékokat is be lehet vinni a gyűjtőpontokra. Hazánkban az elektronikai áruházaknak kötelessége visszavenni az elhasználódott, tönkre ment elektronikai gépeket. Ezeket szétszedik és a működő, ép alkatrészeket még felhasználják valamilyen más formában. Az elektronikai hulladékok gyűjtése azonban nem csak az újrahasznosítás miatt fontos. A bennük lévő toxikus fémek környezetbe kerülése óriási károkat okozna Földünknek, így ezeket a megfelelő módon kell megsemmisíteni.

Textíliák újrahasznosítása

Itt még nem állunk meg, hiszen a textileket is újrahasznosítják. A bevásárlóközpontok, nagyobb áruházak mellett kihelyezett textil gyűjtőkben várják a már felesleges textíliákat. Ezeket háromfelé szelektálják a válogató üzemben: a leggyengébb minőségű textíliákat géprongyként hasznosítják újra, a közepes minőségűeket rászorulóknak adják tovább, míg a legjobb anyagok messzi földekre mennek, hogy ott kezdjenek új életet.

Veszélyes hulladékok újrahasznosítása

A fentieken kívül még érdemes gyűjteni pár háztartásban alkalmazott tárgyat, melyek veszélyes hulladéknak minősülnek és a kommunális kukába kerülve megannyi kárt okozhatnak. Ilyenek például a lemerült elemek, melyeket számos elemgyűjtő ponton elhelyezhetünk. Egy másik példa a gyógyszerek. A lejárt gyógyszereket sem szabad a lefolyóba önteni vagy a szemétbe dobni, mert ezeket egy különleges eljárással semmisítik meg. Az akkumulátorok és a fáradt olaj szintén ebbe a kategóriába tartozik. A gyűjtésükkel és megfelelő felszámolásukkal sokat tehetünk környezetükért.

PET palackokból készíthetünk virágcserepet...

Hogyan hasznosítsunk újra házilag?

Ha nem csak gyűjteni szeretnénk a hulladékokat, kipróbálhatjuk, hogy saját magunk hogyan hasznosíthatjuk újra azokat. Ma már számtalan újrahasznosítási kisokosra, ötletre lehet bukkanni, melyeket bátran felhasználhatunk. Találhatunk pet palackokból elkészített madáretetőt, vagy vizes műanyag flakonból készített cserepet, melyek tökéletesek a növények számára. A kreatívabb és lelkesebb újrahasznosítók viszont már lámpákat, zsámolyokat, kisebb bútorokat is készítenek raklapokból, műanyagládákból, poharakból.

Újrahasznosításra fel!