„Az emberek szuperorganizmusok, melyek szimbiózisban élnek több trillió mikróbával a szervezetükben.” Sejtjeink több, mint 90%-át mikroorganizmusok teszik ki. Az egészséges bélkörnyezetnek, vagy bélflórának is az egyik jellemzője a mikrobák változatossága vagy sokfélesége.
Az étrend igen jelentős szerepet játszik bélflóránk egészségében. Az "American Gut Project" azt találta, hogy akik hetente több, mint 30 különböző típusú növényt fogyasztottak, azok változatosabb mikrobiommal rendelkeztek a 10, vagy annál kevesebb fajtát/hét fogyasztóknál. Szerencsére a bélmikrobák gyorsan reagálnak az étrendben történő változásokra. Az olyan bélflóra barát tápanyagok, mint a rostok (PHGG rost, fruktooligoszacharidok, béta-glükán, akáciarost, almapektin), az élőflórák vagy a fermentált élelmiszerek hozzájárulnak a bélflóra egyensúly fenntartásához. A tipikus nyugati étrend gazdag cukorban, mesterséges édesítőkben, kémiai tartósítószerekben és finomított szénhidrátokban, melyek pont ellentétes hatással bírnak.