Quinta Taglia mellhab           
Tönkölypárna
Szemtréner
 
Lúgosító cellulitisz tapasz
Feng shui kristály
Quinta Taglia mellhab
Stressz tapasz
Cellulitisz tapasz
biobolt
 
Mellhab
 
Feng-shui kristály
 
Cellulitisz tapasz
Szemtréner
 
 
   
CREMA FORTE
 

A LÁTHATATLAN FŰZŐ!

5-öt Fizet, 6-ot Vihet AKCIÓ!
Vásárolj 5 db Crema forte krémet
és automatikusan kapsz Tőlünk 1 db-ot Ajándékba!
A csomag ára: 14995 Ft
Megtakarítás: 2999 Ft

Helyi zsírpárnák és narancsbőr ellen!
Csökkenti a narancsbőrt és a helyi zsírpárnákat, serkenti a hajszálerek vérkeringését. Megőrzi a bőr feszességét mivel javítja a bőr vízmegtartó képességét és rugalmasságát.

Összetevők:
Koffein,
mentol,
E-vitamin,
chili-paprika,
fekete áfonya,
cickafark,
gyermekláncfű,
orvosi somkóró,
vadgesztenye,
ananász,
tigrisfű,
angelikagyökér,
szúrós
csodabogyó,
fekete bodza.

Nettó tömeg: 150 ml

Használat: Naponta, zuhanyzás után körkörös mozdulatokkal bemasszírozni a kezelni kívánt bőrfelületbe, mindaddig, amíg teljesen felszívódik.
A termék folyamatos használata elengedhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez.

Hatóanyagok és hatásaik:

Borsmenta
Latin név: Mentha x. piperita
Népies név: Borsos menta, fehér menta, angol menta, magyarországi menta

Növény leírása:  A borsmenta föld alatti módosult hajtásokkal áttelelő évelő növény, amely elérheti a 60 cm-es magasságot is. Négyélű szára lilás színű, elágazó. Hosszúkás-tojásdad alakú levelei csipkés vagy fűrészes szélűek. Virágzata álörvökből összetett füzér. Virágai világoslila színűek. Termése makkocska. A mentának ez a változata borsra emlékeztető illatú, innen kapta a nevét. A leveleket és a virágzó hajtásokat hasznosítják. A begyűjtés nyáron, a virágzás elején történik: ekkor a legtöbb a levelek illóolaj-tartalma és ekkor a legkedvezőbb az összetétele. A borsmenta felhasználása rendkívül széles körű. Nagy mennyiségben használja a gyógyszeripar, az élelmiszer- és a kozmetikai ipar.

Mire jó?  Illóolajának és falvonoidtartalmánk köszönhetően bélgörcsoldó és antioxidáns hatású. Kis adagban nyugtató, nagy adagban serkentő hatású. Illóolaja enyhe fájdalomcsillapító és viszketéscsökkentő. Fő hatóanyaga, a mentol fokozza a nyálelválasztást és az epekiválasztást, valamint helyi érzéstelenítő, hűsítő, továbbá fertőtlenítő hatású. A borsmentát az emésztőrendszer működési zavarainak - gyomor-, bél- és epegörcsök, valamint felfúvódás, böfögés, bélgázképződés esetén, epekőképződés, renyhe emésztés - megakadályozására és hólyagrenyheség kezelésére alkalmazzák. A hideg borsmentatea csökkenti a hányingert. Külsőleg hintőporokban és kenőcsökben a bőrviszketés csökkentésére használják. Cseppek, ecsetelők és gargarizálók formájában az orr- és garatnyálkahártya-gyulladás kezelésében ajánlott. alkoholos kivonata izomfájdalmak és reuma elleni bedörzsölők alkotóeleme.

Hatóanyag:  A borsmentalevelek 2-4 %, a virágzat 4-6 % illóolajat tartalmaz. A több mint 20 komponensből álló illóolaj összetétele éghajlati viszonyoktól, időjárástól és a begyűjtés idejétől függ. Közülük legfontosabb a mentol (40-60%), a menton (20-25 %), a piperiton (0,1-1,5%), a mentofurán, pinén, szabinén stb. Ezenkívül tartalmaz még flavonoidokat és rozmaringsavat is.

Érdekesség:  Mai ismereteink szerint a borsmenta három mentafajból (Mentha aquatica, Mentha longifolia és Mentha rotundifolia) alakult ki. Valamennyi mentafaj, fő hatóanyaga az illóolaj, amelyet az egyes fajok eltérő mennyiségben és összetételben tartalmaznak. A mentafajokat több mint 2000 éve hasznosítják, a növény legkorábi ismertetése a Kr.e.1500 táján készült egyiptomi orvosi szöveggyűjteményben, az Ebers-papiruszon maradt fenn.


E-VITAMIN
Az E-vitamin a tokoferolok csoportjának általános elnevezése. A tokoferolnak négy előfordulási formája van: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol. Az E -vitamin leggyakoribb és leghasznosabb formája az alfa-tokoferol. Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban. Csak kevés élelmiszerben található meg, és ezek általában magas zsírtartalmúak. Ezért, aki alacsony zsírtartalmú diétát tart, valószínűleg nem jut megfelelő mennyiségű E-vitaminhoz. Ilyenkor ajánlott táplálékkiegészítőket szedni.

Mire jó?
Mivel  az E-vitamin antioxidánsként védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében. Máig is az egyik legnagyobb vitát kiváltott vizsgálati eredmény szerint felvetődött, hogy az E-vitamin védhet olyan szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az infrarktus és a szélütés. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti az LDL-koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. Akadályozza még a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat. Két nagy tanulmány szerint az E-vitamin-készítmények szedése
25-50 %-kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának esélyét, és megelőzte az anginás mellkasi fájdalmat. Más kutatások azt feltételezik, hogy az E-vitamin és a C-vitamin együttesen alkalmazva gátolhatják az érelmeszesedés kialakulását. További előnyei: Tudományos vizsgálatok alapján az E-vitamin késlelteti az öregedést, mert védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Arra is van bizonyíték, hogy erősíti az idősek immunrendszerét, hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a
Parkinson-kór kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. Más tanulmányok szerint az E-vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és -érzékenységet. Többek tapsztalata szerint a bőrsérülésekre kent E-vitaminos krém vagy olaj elősegítette a gyógyulást.

Általánosan javallt: Szívbetegségek, bizonyos rákfajták és egyéb idült betegségek elleni védelemre. A szürke hályog kialakulásának késleltetésére és megelőzésére. Az immunrendszer erősítésére. A dohányfüst és egyéb szennyező anyagok elleni védelemre. A bőr gyógyulásának elősegítésére.

Hatása:
Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén és a K-vitamin felszívódásában. Az E-vitamin mégis elsősorban azért jelentős, mert véd a betegségek ellen: antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket.

VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK: Bár az E-vitamin összes formája hasznos, a szervezet a többféle (kevert) tokoferolt tudja a leghatásosabban felhasználni. Az E-vitamin vásárlásánál a "természetes" nem feltétlenül jelent jobbat. A mesterségesen előállított (általában di-alfával jelzett) E-vitamin-készítmények ugyanolyan hatásosak mint a természetes (d-alfával jelzett) készítmények. Nyugodtan választhatja az olcsóbb di-alfa készítményeket. Néhány címke nemzetközi egységet (IU vagy NE) közöl, egy IU (NE) E-vitamin 0,67 mg-nak felel meg.

ÚJABB KUTATÁSOK: Egy dohányzók ezreit vizsgáló felmérés szerint az E-vitamin 33 %-kal csökkentette a prosztatarák kialakulásának esélyét, a betegség halálozási arányát pedig 41 %-kal mérsékelte. A felmérésben szereplők napi 33 mg E-vitamint kaptak, ami azt jelenti, hogy a vitaminnak már ilyen kis adagja is megelőző hatású lehet. Az E-vitamin-készítmények szedése erősítheti az idősek  immunrendszerét.
Egy vizsgálat szerint, amely 88 egészséges, 65 éves vagy annál idősebb ember bevonásával készült, akik napi 135 mg E-vitamint szedtek, védettebbek voltak a fertőzésekkel szemben.

TUDTA? Körülbelül 2 kg mogyorót vagy 245 evőkanál majonézt kellene enni ahhoz, hogy annyi E-vitaminhoz jusson, amennyi egy kapszulában van (250 mg).


FEKETE ÁFONYA

Latin név: Vaccinium myrtillus
Népies név: Áfonya, fekete kokojsza

Növény leírása: Az áfonyabokor főként nedves erdők aljnövényzetében és nyirkos lejtőkön fordul elő. A mintegy 1 m magasra növő növény hegyes levelei elliptikus, tojásdad alakúak és finoman fűrészes szélűek. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, pártájuk lefelé hajlik. Apró, lilás-feketés, borsószem nagyságú termése éretten lapított bogyó. A feketeáfonya-bokor édes-fanyar ízű termése enyhén hashajtó hatású. A leveleket és a bogyótermést hasznosítják. A leveleket nyáron leverik az ágakról, majd megszárítják. A bogyókat összegyűjtik és legtöbbször még frissen felhasználják. Mind a leveleket, mind a bogyókat forrázatként, porítva vagy száraz, illetve folyékony kivonatként használják.

Mire jó? Állatkísérletek kimutatták, hogy a bogyókban található antocianidok növelik a kisebb vérerek ellenállását, és csökkentik áteresztő képességüket. Megakadályozzák a vérrögképződést és védik a kollagénállományt a szuperoxidionok ellen. Elősegítik a szem ideghártyapigmentjének regenerálódását, valamint a szem alkalmazkodását a sötétséghez. Védik a gyomornyálkahártyát. A levelek csökkentik a vércukorszintet, kedvezően befolyásolják a bélhurutos állapotot. Ezeknek a tulajdonságoknak nagy részét klinikai vizsgálatok is igazolták.

Hatóanyag: A bogyók antocianozidokat, antioxidáns aktív anyagokat, a levelek pedig flavonoidokat és tanninokat tartalmaznak.

Érdekesség: A növényt pilótáknak ajánlják, mivel a termésében lévő antocianozidok a különböző látási zavarok kezelésében hatékonynak bizonyulnak, elősegítik a szem ideghártyapigmentjének regenerálódását. A bogyókivonatok ma már gyógyszertári készítmények formájában is kaphatók, miután beigazolódott, hogy a pilótáknál és az autóversenyzőknél sikeresen alkalmazták.

GYERMEKLÁNCFŰ

Latin név: Taraxacum officinale
Népies név: pongyola pitypang, pitypang, kákics

Növény leírása: A 10-30 cm magasra is megnövő pitypang tejnedvet tartalmazó évelő növény. Gyorsan terjed a mezőkön, réteken és az utak mentén. Levelei tőállóak, levélrózsát alkotnak,lándzsa alakúak, szeldeltek. Nyelves virágokból álló, sárga színű fészekvirágzata tőkocsányon helyezkedik el. Áprilisban virágzik. Kaszattermése bóbitás. A gyökeret és a leveleket hasznosítják. A gyökeret május-júniusban és ősszel gyűjtik be, a levelet tavasszal. A megszárított gyermekláncfű tea és kivonat formájában kerül felhasználásra.

Mire jó?  Mind ez ideig kevés kísérletet folytattak a gyermekláncfűvel. Eze közül azonban néhány, egereken végzett kísérlet az epekiválasztásra (annak serkentésére) gyakorolt hatását, valamint vízhajtó tulajdonságát vizsgálta. Hosszú ideig történő alkalmazása az egereknél súlycsökkenést eredményezett. A gyermekláncfű levelét vízhajtóként használják folyadék-visszatartás, veseelégtelenség, cellulitis (narancsbőr) és elhízás esetén. A növény serkenti az epekiválasztást és megkönnyíti annak kiürülését (epehajtó tulajdonság). Vese- és epekőhajtó hatású. A gyökér a bélen át történő és a vizelettel való kiválasztást serkenti. A fiatal friss levelekből virágzás előtt salátát készítenek.

Hatóanyag: A gyökér inulint tartalmaz (25 %-ig), keserűanyagot (laktukapikrin), továbbá triterpént, taraxaszterolt és szaponint. A levelekben ezen kívül találhatók még flavonoidok, káliumsók, nyálka, B2-vitamin, C-vitamin és béta-karotin.

Érdekesség: A gyermekláncfű népi felhasználása szerint emésztést elősegítő "vértisztító", gyomorjavító. A népi orvoslás étvágygerjesztőnek, erősítőnek, a"májbaj", a reumatikus fájdalmak és izületi gyulladások kezelésére is alkalmazza. Az állatgyógyászatban a leveleket a tejképződés fokozására etetik meg az állatokkal. Az őszi gyűjtésű pitypang-gyökérből kávépótlót készítettek.


CICKAFARK (Közönséges cickafark)
Latin név: Achillea millefolium
Népies név: cickóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű

Növény leírása: A 70 cm magasra is megnövő közönséges cickafark parlagon hagyott földeken, mezőkön, utak mentén elterjedt növény. Hosszúkás, szórt állású levelei többszörösen szeldeltek. Virágzata apró fészkekből összetett, sátorozó buga. A közönséges cickfark virága a fehér és a rózsaszín árnyalataiban virít. A virágos hajtásvégeket, a magokat, a leveleket vagy az egész növényt hasznosítják. A virágzás idején, júniustól októberig gyűjtik be. Előírás, hogy 100 g szárított növény legalább 0,3 % illóolajat tartalmazzon. Szárítva forrázatként vagy friss állapotban folyékony kivonatként, tinktúraként, illetve külsőleg használható kivonatként és esetleg porítva alkalmazzák.

Mire jó? Számos hatóanyagának köszönhetően a cickafark többféle tulajdonsággal is rendelkezik: flavonoidjai elősegítik a bélgázok távozását és csillapítják a görcsöket, keserűanyagai fokozzák a bélfalak működését, a benne található luteolin a menstruációs fájdalmakat enyhíti, az achillin és az azulén pedig fokozza a nyálkatermelődést, illetve gyulladásgátló, baktérium- és rovarölő, valamint enyhe összehúzó hatást fejt ki. Elsősorban emésztési zavarokra alkalmazzák: gyomorbántalmakra, a bélfal gyulladásakor, a székrekedés bizonyos fajtáira, illetve bélgázképződéskor. Külsőleg enyhíti a reuma és az aranyér fájdalmait A nőgyógyászatban hagyományosan a menstruációs problémákkal járó és a szülést követő medencetáji fájdalmak enyhítésére használják. A fogorvosok és a bőrgyógyászok - utóbbiak ekcéma, bőrviszketés és sebek kezelésére - is alkalmzzák. A szemészek a kötőhártya-gyulladás gyógyítására használják. A közönséges cickfark a kozmetikai készítmények gyakori összetevője.

Hatóanyag: Virágzatában 0,2-0,5 %, leveleiben 0,02-0,07% illóolaj van, amely 8 % cineolból, acet-észterekből és (a székfű kamazulénjéhez hasonló) azulénból áll. Tartalmaz még achillint (szeszkviterpén-lakton), flavonoidokat  - görcsoldók -, keményítőket, gyantát, foszfort és káliumot is.

Érdekesség: Japán tudósok a közönséges cickafark összetevői között sikeresen izoláltak egy új, a szeszkviterpének csoportjába tartozó vegyületet, amelyet achillicinnek neveztek el (a szeszkviterpének ezernél is több képviselője fordul elő  növényi illóolajokban). Leukémiás egereket vizsgálva kimutatták, hogy ez az anyag daganatellenes hatású is.


SOMKÓRÓ (Orvosi somkóró)
Latin név: Melilotus officinalis
Népies név: somkóró

Növény leírása:  A 30-90 cm magas orvosi somkóró egynyári vagy áttelelő kétnyári, lágy szárú növény, amely egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt. Zöld, barázdált, ismételten elágazó szárán három fogazott szélű levélkéből álló leveleket találunk. Igen apró, sárga, illatos virágai hosszú fürtökbe rendeződnek. Termése sárgásbarna, tojásdad hüvelytermés. A somkóró a meszes talajt, a mezőket, a parlagon hagyott területeket, a szőlőket és az utak szélét kedveli. A virágos hajtásvégeket hasznosítják. Júliusban gyűjtik be, majd megszárítják. Forrázat, főzet, por vagy száraz kivonat, illetve tinktúra formájában használják. Az orvosi somkóró számos gyógykészítmény alapanyaga több más érfalerősítő hatású gyögynövénnyel, pl. az őszi csodamogyoróval, a vadgesztenyével vagy a fekete áfonyával együtt.

Mire jó? Az orvosi somkóró vénafal-erősítő, ödémaellenes és érvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Szabályozza a máj- és a nyirokműködést, valamint véralvadásgátló hatást fejt ki. Flavonoidjainak köszönhetően vízhajtóként és görcsoldóként is ismert. Az orvosi somkóró vénás keringési zavarok, valamint vénás és nyirokelégtelenség (aranyér, lábdagadás, visszér, ödéma) esetén alkalmazható. Emésztési zavarok (felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés) kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használható. Más növényekkel (vadgesztenye, vörös bortermő szőlő) együtt is alkalmazható. Külsőleg különböző okokból (hosszan tartó megerőltető nézés, füstös környezet) eredő szembántalmakra, zúzódásokra, rándulásra, felszíni vérzésre is ajánlott.

Hatóanyag: Az orvosi somkóró kumarint, különösen (érfalerősítő tulajdonságú) melilotozidot és flavonoidokat tartalmaz. Gombafertőzés esetén diumarolt, véralvadásgátló vegyületet termelhet.

Érdekesség:  A dikumarol, amely a helytelenül szárított somkóróban keletkezik, az állatokban 1922 óta megfigyelt vérömléses szindróma előidézője. A vegyületet azonban csak 20 évvel később azonosították mint a fertőzés okozóját. A dikumarolt és származékait ma szintetikus úton véralvadásgátló szerként állítják elő, ami egy eredetileg növényi molekula gyógyszer előállításához való felhasználását példázza. A gyógyászatban a trombózis kezelésére használják.

SZÁRÍTOTT ANANÁSZ
Latin név: Ananas comosus (A. sativa)
Népies név: termesztett ananász

Növény leírása:
A Dél-Amerikában őshonos ananász nagytörzsű, 1 m magas évelő növény. Lándzsa alakú, húsos leveleinek széle tüskés. Virágai a tőkocsány csúcsán torzsaszerű
füzért alkotnak, amelyet levélüstök zár le. Termése szorosan egymáshoz tapadó bogyókból tevődik össze. A sárga vagy pirosassárga, jellegzetes termés tetejét kis
levélüstök díszit. Az ananászt Afrika és Latin-Amerika számos trópusi országában termesztik, Az érett vagy még zöld termést és a szárát hasznosítják.  A termés friss
vagy szárított állapotban egyaránt fogyasztható és számos ételrecept hozzávalói között szerepel. Ekkor - főzve vagy megsütve - aromája az egyéb fűszerekével együtt érvényesül. Por és kivonat formájában is hozzáférhető, de kétségtelenül a legjobb a friss gyümölcs vagy gyümölcslé fogyasztása.

Mire jó?
A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyümölcsben, a papajában megtalálható papainhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett
enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelentenek. A zöld gyümölcs étvágygerjesztő és hatásosnak mutatkozik a rossz emésztés javításában. Az érett gyümölcs csökkenti a gyomor savasságát és a bélgázképződést. Gyulladásgátó és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is javasolják.

Hatóanyag:
Termése és szára bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a fehérjelebontást (húsok, tojás, sajt) segíti elő. Termésében az A-vitamin előanyaga (béta-karotin) és C-vitamin is található.

Érdekesség:
A közelmúltban, amikor a média oly sokat foglalkozott az enzimekkel, a por alakban vagy kivonatként forgalomba került száraz ananászról (a termésről és a szárról) elterjedt, hogy természetes módon fogyaszt. A bromelainnak fehérjebontó és zsírszövet romboló hatást tulajdonítottak. Az előbbi be is igazolódott, az utóbbit viszont mindeddig egyetlen kísérlet sem bizonyította.

VADGESZTENYE
Latin név: Aesculus hippocastanum
Népies név: bokrétafa, lógesztenye, közönséges vadgesztenye

Növény leírása:
A Kis-Ázsiában őshonos vadgesztenye 15-30 m magas fa. Összetett levelei 5-7 cm hosszú, végükön hegyes és csipkézett szélű tojásdad alakú levélkékből állnak.Ötszirmú virágai pirosas- vagy sárgásfehér színűek. Tüskés, húsos toktermésében találjuk nagy magját, a gesztenyét. A vadgesztenye felálló bugavirágzata kellemes illatot áraszt. A magot, azaz a gesztenyét hasznosítják, amelyet szeptember-októberben gyűjtenek be a tüskés burok nélkül. A vadgesztenyét friss vagy feldolgozott (vadgesztenye-tinktúra) állapotban használják
fel. A kérget is hasznosítják, amelyet tavasszal fejtenek le az ágakról, elsősorban azért, hogy iparilag kivonják belőle a gyógyszerként hasznosítható eszkulint. A mag és a kéreg egyaránt fogyasztható forrázat (filteres tasak), por vagy száraz, illetve oldódó kivonat formájában egyéb, érvédő hatású gyógynövényekkel együtt. A vadgesztenye izolált hatóanyagaiból (eszcin, eszkulin és származékaik) kenőcsöt, krémet és gélt is készítenek.

Mire jó?
Mivel a vadgesztenye magja és kérge különféle hatóanyagokat tartalmaz, kiegészítő kezelésként egyaránt hatásos vénás keringési elégtelenség és hajszálérgyengeség esetén. Az újabb kutatások igazolták az eszcin - a magból kivont érszűkítő - gyulladásgátló és a vénák tónusát fokozó hatását. A kéregben lévő eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét és növeli ellenállásukat. A vadgesztenye az aranyér, a vénás és hajszálér-keringési elégtelenség kezelésére ajánlott egyéb érerősítő növényekkel együtt, mint pl. az őszi csodamogyoró, a kanadai aranygyökér és a szilvalevelű bangita.

Hatóanyag:
A vadgesztenye magja tartalmaz eszcint (szaponint), amelynek érszűkítő, ödémaellenes és gyulladásgátló hatása van. A fa kérgének fő hatóanyaga az eszkulin nevű kumarin-glikozid, továbbá rokon vegyülete, a fraxin és aglikonjai, az eszkuletin és szokoletin.

Érdekesség:
A kecske és a disznó kifejezetten kedveli a vadgesztenye keserű ízét. A vadgesztenye latin neve, hippocastanum, jelentése "lógesztenye", mivel a törökök a kehes lovat vadgesztenyével gyógyították. A Kis-Ázsiából származó fa a XVIII. században került Európába, ahol ma számos sétány, park és kert dísze. A mag kivonatából készült fürdőolaj segít megőrizni a bőr rugalmasságát: kérgéből sárga festéket nyernek.


ANGELIKA-GYÖKÉR (Orvosi angyalgyökér)
Latin név: Angelica archangelica
Népies név: angyalfű, orvosi angelika, angyélika, angyalgyökér

Növény leírása:  Az angyalgyökér a nedves területeket kedvelő, kétnyári, lágy szárú növény. A második évben az üreges, barázdált, violaszín szárán elhelyezkedő levelek kétszeresen szárnyaltak, sötétzöldek, a levélnyél alapja hólyagosa felfúvódott hüvely. Termése szárnyas ikerkaszat (kétmagvú) Édes illata különbözteti meg a mérgező gyilkos büröktől, amely kellemetlen szagot áraszt. Az angyalgyökér zöldessárga virágai ernyőt képeznek. A gyökeret hasznosítják. Az 1-2 éves növény gyökerét szedik fel, megmossák, aprítják, majd szabad levegőn megszárítják. Forrázatként, kapszula és vizes oldat formájában alkalmazzák.

Mire jó?  Mindeddig kevés figyelmet szenteltek az angyalgyökérnek. A kísérletek elsősorban a gyökérben található angelikasavra irányultak: állatokon végzett vizsgálatok során a szájon vagy a hashártyán keresztül bejuttatva ez az anyag idegrendszeri görcsoldó, izomlazító és nyugtató hatásúnak bizonyult. Kimutatták, hogy illóolaja a különböző szervekre görcsoldó hatással van. A  növény alkoholos-vizes kivonata baktériumölő tulajdonságú. A növény gyökere  mindennapi emésztési zavarok - felfúvódás, renyhe emésztés, böfögés - kezelésére, valamint a bélgázok távozásának elősegítésére ajánlott. Bélgörcsök és fájdalmak esetén kiegészítő kezelésre szintén alkalmazzák.

Hatóanyag:  Az orvosi angyalgyökér gyökerének kb. 1 %-a illóolaj, amely 80-90 %-ban monoterpénekből (pinén, fellandrén, mircén, limonén) áll, de tartalmaz kumarinokat, furokumarinokat (pl. Umbeliferon), valamint kísérőanyagként angelikasavat, gyantát és cseranyagokat is.

Érdekesség: Az orvosi angyalgyökér termése angyalszárnyakra emlékeztet, ez adta a növény nevét. Az egykor szentlélekgyökérnek is nevezett angyalgyökérről a középkorban azt tartották, hogy minden bajt meggyógyít. Számos faja létezik: az erdei angyalgyökér pl. kisebb és más illatú. A Kínában őshonos fajokról az Angelica dohuricáról és főként az A. sinensisről azt tartják, hogy fájdalom- és lázcsillapító hatású.

A természetgyógyászat alapja a méregtelenítés !

 

 
A termék ára: 2.999 Ft
 
 
CREMA FORTE
Vissza a termékekhez
Banner